Forskare granskar runstenar i domkyrkan

Nu lyfter runstensforskaren Eric Östergren runstenarna som finns inmurade i Strängnäs domkyrka. "De berör Ingvar den vittfarne."

Runstenarna på Strängnäs domkyrkas fasad har uttytts av runolog.

Runstenarna på Strängnäs domkyrkas fasad har uttytts av runolog.

Foto: The Viking Museum

Strängnäs kommun2019-10-18 05:10

Till vardags återfinns arkeologen Eric Östergren som guide på The Viking Museum på Djurgården i Stockholm. Men han reser också land och rike kring för att studera runstenar och i serien "Hugget i sten" lyfter han just nu fram runstenarna i och kring Strängnäs domkyrka.

– Det går att tänka sig att runstenar har murats in av olika skäl. Dels för att de kan vara bra byggmaterial, dels kanske också för att få med sig historien in i bygget av kyrkan.

På den ena stenen i Strängnäs står följande att läsa: ... lät göra minnesmärket efter... Ulfs broder. De österut … med Ingvar i Särkland.

Eric Östergren beklagar att många namn är borta, men det som gör stenen extra intressant är att den kopplar till både Ingvar den vittfarne och målet med hans resa.

– Här står det att de for österut till Särkland tillsammans med Ingvar. De Ingvarsstenar som nämner vart de reste skriver söderut eller österut och här får vi den fördjupande detaljen Särkland.

På den andra stenen står: ... och Ingeborg lät resa … blir inte någon av Ingvars män.
– Slutet kan verka lite underligt, ‘’blir inte någon av Ingvars män’’. Vad är det han inte blir?

Vad man vet om Ingvars resa på tidigt 1000-tal var att 30 skepp lade ut från Mälaren. Ett skepp kom hem, enligt den isländska sagan.

– En katastrof förstås.

De flesta av de stenar som upptäckts är minnesstenar över de som inte kom hem. Men det kan också finnas stenar med mer information, och drömmen är att upptäcka de stenar som försvunnit.

Runologen Eric Östergren utforskar runor runt om i landet.
Runologen Eric Östergren utforskar runor runt om i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!