Vill förbjuda fyrverkerier i alla villaområden i Strängnäs

Förbjud fyrverkeripjäser i alla villaområden i Strängnäs kommun. Det är vad Åkersborna Barbro och Hans Brattström föreslår i ett uppmärksammat medborgarförslag som tog upp för beslut i kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Uppmärksammat medborgarförslag om fyrverkerier kommer att tas upp i kommunfullmäktige.

Uppmärksammat medborgarförslag om fyrverkerier kommer att tas upp i kommunfullmäktige.

Foto: Läsarbilder

Strängnäs kommun2024-09-30 13:41

Den 13 juli 2023 skickade Barbro Brattström in ett medborgarförslag till Strängnäs kommun. Maken Hans Brattström, som också varit delaktig, berättar om hur fem till sju skador upptäckts på parets plåttak i samband med en inspektion inför en kommande installation av solpaneler.

– Vi såg flera "brännskador" som måste ha förorsakats av raketer. Det är lite vårdslöst hur fyrverkeripjäser används i nära bebyggelse och man borde kunna hänvisa till andra platser.

I förslaget beskrivs en oro för att användandet av fyrverkerier skulle kunna leda till större skador som brand. Även hänsyn till djuren tas upp som ett argument.

– Vi har en hund som klarar sig ganska bra, men vi vet flera hundar i området och även andra djur som far väldigt illa av nyårsraketerna, säger Hans Brattström.

Hur har responsen varit på förslaget?

– Det finns alltid olika åsikter men jag har hittills inte hört någon som tycker att det är en dålig idé. Jag tror nog att de flesta som har hund tycker att reglerna borde skärpas på hur man får använda fyrverkeripjäser.

undefined
Bilden på fyrverkerierna är tagen vid ett tidigare tillfälle.

2021 skärptes reglerna om fyrverkerier i Strängnäs kommun. I dagsläget får användandet av pyrotekniska varor ske utan tillstånd på ett avstånd om minst 200 meter från vård och omsorgsboenden, samt endast inom angivet tidsfönster på nyårs- och valborgsmässoafton i sammanhållen bebyggelse.

Men nu ser det alltså ut att bli ytterligare skärpningar eftersom kommunstyrelsen uppmanar kommunfullmäktige att godkänna medborgarförslaget.

Kommunstyrelsen beskriver i ärendet att debatten kring fyrverkerier är tudelad, men håller samtidigt likt initiativtagarna med om konsekvenserna som användandet kan medföra. Med hänvisning till Naturvårdsverket tas också problematiken upp gällande nedskräpning i naturen.

Måndagen den 30 september togs förslaget upp i kommunfullmäktige för beslut. 

– Det var inte helt förväntat men glädjande. Sen blir frågan hur det här kommer att efterlevas om förslaget godkänts? Hur ska detta kunna kontrolleras och hur ska informationen i så fall gå ut till allmänheten? Det ska bli intressant att följa, säger Hans Brattström.

Uppdatering:

Under måndagskvällen togs beslut om att bifalla förslaget i kommunfullmäktige. Exakt hur det kommer gå till att genomföra i praktiken återstår att se.

undefined
På plats sju i dagordningen väntas medborgarförslaget om fyrverkerier tas upp.
Karta: Strängnäs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!