"Hållbarhet måste vara en självklarhet"

Att driva krog är tufft, inte minst i en mindre stad. Det säger kocken Fredrik Eriksson, som engagerar sig i Culinary craft.

Fredrik Eriksson, till höger, i samtal med Patrik Uhlmann på Multeum i tisdags kväll.

Fredrik Eriksson, till höger, i samtal med Patrik Uhlmann på Multeum i tisdags kväll.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2019-10-18 07:22

Möte om Culinary craft, intervju med Strengnäs Tidning, ett framträdande på Multeum. Därefter en sen soppmiddag hos föräldrarna, innan Fredrik Eriksson åker hem till Stockholm igen. Så ser tisdagens program ut för den Strängnäsbördiga krögaren.

– Jag är här kanske fem–sex gånger per år, det blir inte så ofta. Jag har kvar mina föräldrar och min syster här men inte några gamla kompisar. Det är intressant att, lite utifrån, se hur Strängnäs utvecklas.

Han föddes i Eskilstuna, men bodde i Strängnäs från sex till sexton års ålder. Då gick flyttlasset till en restaurangutbildning i Uppsala, där grunden för en minst sagt matig karriär las. Sedan dess har Strängnäs "levt upp", tycker han, och syftar bland annat på att det är mer liv kring Västerviken numera.

Att Strängnäs ligger nära Stockholm är ett vanligt argument för att bo här, jobba där. Det knappa avståndet är samtidigt ett problem för det lokala restauranglivet, tror Fredrik Eriksson. Strängnäsborna har huvudstadens utbud 50 minuter bort med tåg.

– Och om det är svårt för mig att hitta duktiga kockar i Stockholm, vad är det då som ska dra de som finns att jobba i Strängnäs? Jag har jättestor respekt för alla som driver krog i en småstad, det är verkligen inte enkelt, säger Fredrik Eriksson, som tycker att Strängnäs står sig bra i jämförelse med jämnstora städer.

Satsningen på Culinary craft – Thomasgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, med tillhörande stiftelse och programråd med företrädare för näringslivet – är ett sätt att öka intresset för de yrken som finns i branschen. Fredrik Eriksson ingår i rådet, och har inflytande över vad som är relevant att lära ut till morgondagens kockar.

– Ska de lära sig att filea fisk, när all fisk går att få filead från fiskhandeln? Ska vi lära dem svensk husmanskost eller är den gammeldags? nämner han som exempel på frågor som diskuteras.

– Jag hävdar att vi ska ha en grund-husman men alltid ha en nyfikenhet, titta framåt och följa det gröna spåret. Att ha ett "hållbarhetstema", vilket jag hör ibland, fungerar inte. Hållbarhet måste vara en självklarhet.

Fredrik Eriksson driver Långbro värdshus sedan fjorton år tillbaka och nyligen firade restaurang Nationalmuseum ett år. Sammanlagt har han 70 anställda i sina kök och matsalar. Han är också utbildningsledare i Restaurangakademin och gastronomisk rådgivare till Nobelfesten, bland annat.

Karta: Kulturhuset Multeum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!