Hornuddens praktik- och vägledningsprogram får 2,7 miljoner kronor för att ge unga framtidstro och möjligheter till jobb.
Arbetsmetoden är konsekvenspedagogik – handling och konsekvens, frihet och ansvar. Idén kom från socionomen Michaela Paul, som nu efter tre års arbetsträning på Hornudden kommer att bli anställd.
Tidningen skrev om projektet i maj. Nu står det klart att Leader Södermanland prioriterat projektet och Jordbruksverket sagt ja.
– Vi fick ändra en hel del i vår ansökan. Vi hade behövt bygga ut vårt personalrum eftersom det är en hel del ungdomar, men det fick vi ta bort och då minskade vi också antalet ungdomar, säger Karin Sjöstedt som driver Hornudden med sin man Mats.
Det ursprungliga målet, 40 ungdomar på två projektår, har halverats.
– Fast vi får se, det kanske blir 40 ändå – det är svårt att säga nej när de väl vill komma.
Projektet tjuvstartade i våras, men kan nu ta form fullt ut. Fler ungdomar på 16–27 år har intervjuats och är på väg in i verksamheten och en referensgrupp ska skapas.
– Vårt mål är att fortsätta även efter projektslutet hösten 2021 och då behöver vi mer kompetens. Nu hoppas vi få ihop en referensgrupp med forskare, politiker, skolledare, kommunen och Arbetsförmedlingen.
De ungdomar som vill delta erbjuds att prova olika arbetsuppgifter, att träna på att vara på en arbetsplats och en del av andras arbetsmiljö samt få tid och stöd för att fundera över hur de vill gå vidare i livet – studera, eller söka arbete med färska referenser.