Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på kraftvärmeverket i Strängnäs. Där fann inspektören 31 stycken trycksatta anordningar. Det handlade om kärl, pannor, rörledningar, värmeväxlare och tankar som var trycksatta. På kraftvärmeverket saknades det dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn av dessa.
– Regeln har införts för att om det inte finns tydliga rutiner, är risken större att de trycksatta anordningarna inte underhålls som de ska. Man behöver ha en rutin för varje tryckkärl, säger Robert Aldén, sektionschef Arbetsmiljöverket.
Vad kan inträffa om trycksatta anordningar inte underhålls?
– Då ökar risken för att man missar problem och i absolut värsta fall kan de explodera. Det är ovanligt att de exploderar men om det inträffar kan det bli en våldsam smäll. Sedan kan det självklart uppstå andra risker också. Det är inte bra om det blir övertryck, säger Robert Aldén.
Frågan är varför det fattades dokumenterade rutiner.
– Fattades är ett starkt ord. Vi har haft rutiner och genomfört fortlöpande tillsyn. Rutinerna var inte tillräckligt väldokumenterade. Vi har alltid gjort tillsyn, säger Johan Niemi, produktionschef energi, Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, Esem.
Efter inspektionen har man gjort en förändring.
– Vi gör dokumentationen på ett annat sätt nu så att den går att visa för Arbetsmiljöverket.
För den bristande dokumentationen ska Esem betala 600 000 kronor i sanktionsavgift.
På kraftvärmeverket upptäckte inspektören också att det fanns flera synliga rörledningar med farliga kemiska produkter som inte var uppmärkta som de skulle. Ledningarna innehöll eldningsolja, lut, gasol och ammoniak.
Detta kostar Esem 150 000 kronor i sanktionsavgift.
Varför var rören inte uppmärkta?
– Det här har vi arbetat med på våra anläggningar under lång tid. Vi har till och med haft inne externt folk. Vi håller på att jobba i kapp. När vi började märkte vi först upp de system som var farligast. Vi hade inte hunnit med mindre kritiska system innan inspektionen, säger Johan Niemi.
Han säger vidare att märkningen av rörledningar nu är klar i Strängnäs.
– Nu jobbar vi igenom anläggningarna i Eskilstuna.
De båda sanktionsavgifterna från Arbetsmiljöverket landar tillsammans på 750 000 kronor.
– Visst, det är jättemycket pengar, onödiga pengar, men det kommer inte att påverka verksamheten i övrigt. Avgifterna påverkar däremot vårt resultat.