Lokalt producerad mat i fokus hos ny friskola

"Mätta barn ger glada barn." Orden kommer från Monica Aspe, rektor för Vårfruberga friskola som nyligen inlett ett samarbete med Den lokala maten.

Rektor Monica Aspe förser sig med tisdagslunch i form av gulasch, ris och grönsaker.

Rektor Monica Aspe förser sig med tisdagslunch i form av gulasch, ris och grönsaker.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs kommun2019-10-22 20:45

Vi träffar Monica Aspe och Linus Skynäs, kock med halvtidsanställning på Strängnäsföretaget som under Björn Erikssons ledning drog igång sin verksamhet våren 2019.

– Antingen är det Björn – som är hjärnan –  eller jag som är här ute i Fogdö. Jag jobbar på skolan två–tre dagar i veckan, konstaterar Linus Skynäs när tidningen gästar Vårfruberga friskola.

– Både jag och Björn vill anställa en tredje person som ska köra heltid på just den här tjänsten, tillägger 27-åringen som bland annat har erfarenhet av restaurangjobb i Frankrike.

Vårfruberga friskola startade i somras. Här finns cirka 115 barn inklusive förskoleverksamheten.

– Så totalt är vi närmare 140 personer som äter på skolan, säger Monica Aspe.

Hur ser du på samarbetet med Den lokala maten?

– Det känns jättespännande. Björn kan ju stå och prata i flera timmar om mat. Vi två klickade direkt, säger Monica Aspe.

Den lokala maten förser skolan med samtliga veckans måltider, även de som intas av förskolebarnen på morgonen och eftermiddagen.

Än så länge befinner sig verksamheten vid en brytpunkt. Det finns livsmedel kvar från den förra kockens dagar och som ska förbrukas samtidigt som Den lokala maten allt mer drar sitt strå till stacken.

– Skillnaden börjar märkas. Det är annorlunda smakupplevelser för barnen nu, säger Monica Aspe.

Som namnet antyder är Den lokala maten mån om att köpa in och sälja livsmedel från närområdet, det finns till exempel ett tajt samarbete med den lokala Ica-handlaren när det gäller Vårfruberga friskola.

– På onsdagen serveras falukorv från en annan del av kommunen, säger Linus Skynäs.

– Vi har äppelträd på tomten så framöver kommer det att bjudas på äppelmos här, fyller Monica Aspe i.

För henne är även pedagogiken mycket viktig i sammanhanget.

– Det behövs en samsyn. Hur pratar vi med barnen under måltiderna? Olika matbord kan inte ha olika förhållningssätt, säger rektorn.

Hur ser den perfekta skollunchen ut för dig?

– Jag gillar ju fisk. Den måltid med lax vi fick förra veckan höll hög standard.

Ryktet om skolans samarbete med Den lokala maten tycks sprida sig ute på bygden.

– Flera företag har hört av sig angående beställningar. Det är bra om kan sälja vi matlådor. Vi ska ha så lite svinn som möjligt, kommenterar Monica Aspe som inte utesluter externa gäster i skolans matsal.

Tidningen har sökt Björn Eriksson.

Linus Skynäs och Monica Aspe.
Linus Skynäs och Monica Aspe.
Karta: Fogdö skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!