Man får tio års fängelse för mordförsök

En man i 25-årsåldern döms till tio års fängelse och utvisning, efter att i somras ha försökt mörda en man på Tosteröbron.

Dagen efter mordförsöket genomförde polisen dykningar, då det framkommit uppgifter om att föremål kastats i vattnet.

Dagen efter mordförsöket genomförde polisen dykningar, då det framkommit uppgifter om att föremål kastats i vattnet.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2019-10-25 10:13

Det hände vid lunchtid den 18 juni, då två män möttes på Tosteröbron. 

Enligt domen har gärningsmannen – som vid tillfället var drogpåverkad – då knivhuggit en omkring tio år äldre man i ansiktet och på överkroppen, med livshotande skador som följd. 

I domen beskrivs en decimeterlång skada i kinden, sårskador på en arm, ett lår och i skalpen – med en knivspets i – samt sårskador på bröstkorgen. De stickskadorna bedömdes livshotande, liksom en kapad artär som gjorde att offret riskerade att kvävas av sitt eget blod.

Den målsägande har i rätten beskrivit hur han trodde att han skulle dö, men lyckades krypa under staketet ut på bilvägen och plockades upp av en bilist. Mannen fördes till Mälarsjukhuset för vård, där han blev kvar i sex dagar.

Enligt Eskilstuna tingsrätt överlevde han sannolikt tack vare bilisten, som såg attacken, vände och körde tillbaka, tutade för att störa gärningsmannen och sedan körde i väg med den skadade mannen.

Gärningsmannen greps ett par timmar efter dådet, med enbart mindre blessyrer. 

Två timmar före mordförsöket hade han fått lämna ett urinprov vid ett polisingripande. Provet visade att mannen hade använt cannabis och en narkotikaklassad medicin.

Enligt domen var de två männen, som båda bor i Strängnäs, bekanta sedan tidigare. Vid en tidigare konflikt i Strängnäs kastade den äldre mannen bland annat knivar mot den yngre mannen, vilket han senare dömdes för. 

Efter det ska de båda inte haft någon kontakt, förrän de sågs på Tosteröbron.

Enligt den äldre mannen började det hela med att den andra mannen visade honom en revolver i en väska, i syfte att skrämma honom. Handgemäng uppstod. Senare samma dag hittade polisen ett 30-tal patroner på platsen. Ingen revolver har dock påträffats.

Den dömda erkänner att han knivskar den målsägande på Tosteröbron, men nekar till mordförsök och hävdar att det var självförsvar.

Tingsrätten konstaterar att det förvisso var en slump att de båda sågs på bron, men att det är klarlagt att gärningsmannens avsikt var att döda sitt offer.

Mannen är tidigare dömd för flera brott och rätten bedömer att han kan antas fortsätta begå brott. Utöver tio års fängelse ska mannen därför också utvisas. 

Han ska även betala runt 140 000 kronor i skadestånd till offret, som orsakats stort fysiskt och psykiskt lidande.

Domen kan överklagas till och med den 14 november.

En mobiltelefon hittades, bland annat.
En mobiltelefon hittades, bland annat.
Karta: Tosteröbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!