Marknaden 1944: Svin, tårgas och en kraftkarl

Inför årets marknad blickar vi 75 år bakåt i tidningens arkiv, på en brokig helg med grishandel, hästlyft och tårgas.

Tivolit öppnar under fredagen och kör sedan hela helgen, medan själva marknadsdagen är på lördag. Andra lördagen i oktober, precis som vanligt.

Tivolit öppnar under fredagen och kör sedan hela helgen, medan själva marknadsdagen är på lördag. Andra lördagen i oktober, precis som vanligt.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs kommun2019-10-10 15:28

I oktober 1944 rasar andra världskriget ute i Europa. Bara månader tidigare har sovjetiska plan bombat Strängnäs och i Strengnäs Tidning larmas om ransonering, krigsflyktingar och difteri.

Men höstmarknaden ska bli av. Det kungörs via annons fredagen den 13 oktober 1944.

Det vankas "stor barn- och familjefest", med handel, nöjesfält, sång, dans, komik och varieté.

Ett av de bildligt och bokstavligt största dragplåstren är Gunnar Salómonsson – Ursus kallad, Islands starkaste man. Kraftkarlen turnerar i Nordeuropa och sägs lyfta både bilar, elefanter och ibland sin egen publik. 

I Strängnäs ska han "lyfta en levande häst på nacken", förtäljer annonsen.

Måndagen efteråt får den isländska björnen ovationer, i en lång marknadsartikel i Strengnäs Tidning: "Hans suveräna behandling av järnstänger och andra svårböjliga ting utlöste en odelad beundran hos publiken", skriver reportern.

Men den levande hästen då. Lyftes den? Vems var hästen och hur stor var den?

Tja, det förtäljer inte historien. I alla fall inte i Strengnäs Tidning. Kanske blev hästlyftet aldrig av?

I slutet av artikeln återfinns nämligen denna notering: "Nämnas bör att vid ett av den isländske kraftmannens framträdanden anbragtes en tårgasbomb under scenen och exploderade under föreställningen med den följden att tältet fick utrymmas."

Nå. Åter till det vi vet om Strängnäs marknad 1944.

Utöver hantverk och "ytliga saker som snask" pågick också "handel med smågrisar på ett övligt sätt", i ett hörn av Västervikstorget. 

Svinkommersen höll dock inte sin vanliga goda fart. Oklart varför, men reportern trodde inte orsaken var för höga priser: "Åtminstone förefaller det inte så om man tar i beaktande att välskötta nio veckors griskultingar kunde erhållas för ett pris av 35 kr. per styck!".

Det verkar överlag ha varit färre marknadsbesökare än vanligt:

"Marknaden med alla sina trevliga arrangemang blev ett angenämt avbrott i det eljest lugna och vardagliga livet i vår stad, och trots att forna dagars marknadsliv nu tycks vara ett minne blott, så är det dock en tillställning, som inte förlorat sitt grepp om ortsborna, och den har som tradition ett visst värde, som säkerligen kommer att bestå."

Jo, så blev det.

År 1957 tog IK Viljan Strängnäs över och nu, anno 2019, väntas runt 330 marknadsknallar, Axels tivoli och 30 000–35 000 besökare – bofasta, besökare och hemvändare – inta stadens centrala delar.

Tivolit kör fredag–söndag, medan marknadsdagen som vanligt är på lördagen. 

Stor barn- och familjefest stämmer fortfarande, men än har ingen flaggat för att alla barn ska få en present – och någon hästlyftande islänning lär knappast dyka upp.
Stor barn- och familjefest stämmer fortfarande, men än har ingen flaggat för att alla barn ska få en present – och någon hästlyftande islänning lär knappast dyka upp.
Enkarusellstivoli

"Det var Nöjesfältet på Västervikstorget, som med ljus och musik lockade besökare i massor. Och även om det inte här blev sedvanligt stor tillströmning, så var det dock ett antal personer, som med liv och lust kastade sig in i marknadskvällens nöjesliv. Tivolit hade visserligen slagit upp sina portar redan på fredagskvällen, men någon riktig fart blev det inte förrän kvällen därpå, då karusellen snurrade oavbrutet och diverse andra arrangemang lockade."

Ur Strengnäs Tidning den 16 oktober 1944

Karta: Västervikstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!