Mer viltkött kan ge 400 miljoner i vinst

Vildsvinspremier till jägarna, köttutbildning till konsumenterna och anläggningar som kan sälja direkt till kund ska få svenskarna att äta mer vildsvinskött – och ska bidra till en samhällsvinst på 400 miljoner kronor.

Livsmedelsverkets utredning gjordes i samråd med Statens jordbruksverk, Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Sörmland och andra intressenter.

Livsmedelsverkets utredning gjordes i samråd med Statens jordbruksverk, Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Sörmland och andra intressenter.

Foto: Lars Pehrson/TT

Strängnäs kommun2020-03-02 06:42

2018 bad regeringen Livsmedelsverket analysera möjligheterna att hitta enklare sätt att ta tillvara på vildsvinskött, med bibehållen livsmedelssäkerhet. Nu är rapporten "Avsättning av svenskt vildsvinskött" på remiss.

Bland förslagen finns att jägare utbildas i att ta hand om vildsvinskött, samt fler uppsamlingscentraler för viltkött. De föreslås vara både fasta och mobila och det bör övervägas om de ska finansieras av Landsbygdsprogrammet, enligt rapporten.

En helt ny kategori anläggningar som kan hantera vildsvin och övrigt vilt för livsmedelsbruk föreslås också. Rapporten föreslår att de ska få leverera direkt till konsument, med spårningsbara ID-stämplar. Staten föreslås dessutom stå för alla trikinprover.

Konsumenterna bör också utbildas om vildsvinskött – dels vilka kvalitetskrav som ställs, dels hur det ska hanteras: "Många konsumenter i Sverige som redan hanterar älg, hjort, hardjur eller fågel har inte samma tradition att hantera vildsvin."

För att öka jägarnas lust att skjuta och lämna in vildsvin föreslås en premie på 500 kronor per djur. Premien föreslås betalas ut maj–oktober, när skadorna på grödor och skog är som störst. 

Om alla förslag genomförs skulle den ekonomiska samhällsvinsten bli drygt 400 miljoner kronor över en sexårsperiod, enligt rapporten. Det tack vare minskade kostnader för viltrelaterade trafikolyckor och skador inom jordbruket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!