Mindre kött när 7 000 portioner klimatsäkras

Varje dag lagar kommunens 30 kök runt 7 000 portioner mat. Klimatsmarta val blir allt viktigare, för budget och miljö.

Äldreomsorgens 350 portioner pannkakor lagas för hand, men skolan behöver 7 000 pannkakor så de köps färdiga, liksom kåldolmarna. I övrigt lagas det mesta på plats, konstaterar köksmästare David Jepsen.

Äldreomsorgens 350 portioner pannkakor lagas för hand, men skolan behöver 7 000 pannkakor så de köps färdiga, liksom kåldolmarna. I övrigt lagas det mesta på plats, konstaterar köksmästare David Jepsen.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs kommun2019-10-01 06:52

Klart störst är centralköket på Campus, med 2 500–3 000 dagliga portioner till förskolor, skolor, fritids, äldre- och hemmaboenden.

Den dag tidningen kommer på besök står viltfärslimpa med gräddsås, potatis, lingon och grönsaker på skolmatsedeln. Äldreomsorgen får också detta, plus hemlagad drottningkräm till efterrätt. Till middag vankas prinskorv, torghandlarmos, grönsaker och råkost. 

Vegetariska alternativ finns alltid – och blir allt viktigare, enligt kommunens måltidschef Karin Lundell:

– Klimatsäkrade måltider är en helt nödvändig förändring, som vi alla måste göra tillsammans. Konkret handlar det mycket om att ställa om till fler vegetariska rätter per vecka. Att servera svenskt kött – vilket vi i Strängnäs gör till 90 procent – och ekologiska råvaror kostar pengar.

Måltidsservicen omsätter årligen runt 70 miljoner kronor, varav råvaror utgör 20–22 miljoner. 

De färre kötträtterna stöter ibland på patrull.

– När vi serverar vegetariskt till barn där familjerna inte kommit lika långt hemma så blir det en krock. Det är jobbigt för både barn och vuxna, men som kommun har vi en viktig roll som förebild, säger Karin Lundell. 

Recept och menyer är näringsberäknade utifrån åldrar och behov. I skolan sätts menyn efter elevernas näringsbehov under en tvåveckorsperiod, medan varje enskild måltid inom äldreomsorgen ska hålla ett godkänt snitt. 

Det ger särskilda utmaningar, konstaterar Karin Lundell.

– Många äldre har väldigt stora behov av exempelvis protein och fett, men orkar inte äta så mycket. Därför jobbar vi för att hålla portionerna nere, men fylla dem med så mycket energi och näring som möjligt.

Kommunen ligger nära en 50-procentig andel ekologiska råvaror, men sedan i år är det inget enskilt mål.

– Nu är målet att vi ska bidra till en hållbar cirkulär måltid. Där ingår en ökning av det ekologiska, men också fler mindre och lokala producenter. Allt hänger ihop. För att minska klimatpåverkan ska vi också minska svinnet.

Där är viktiga faktorer korrekta portionsbeställningar och återbruk. Överblivna grönsaker blir bröd och soppa, överbliven mat blir en extrarätt en annan dag – och svinntänket har också bidragit till ett bättre ekonomiskt resultat.

– Just nu går vi mot en nollprognos, för första gången på många år.

Inom skolan får varje portion kosta 34,55 kronor, respektive 57,65 för lunch och 53,80 för kvällsmat inom äldreomsorgen. Matlåda hem till dörren kostar 58 kronor, varav 48,55 är för maten.

Vägg i vägg med centralköket ligger Campus matsal, där Roine Lager ser till att 600–700 gäster får mat varje dag. Elever, kommunanställda och pensionärer är välkomna.
Vägg i vägg med centralköket ligger Campus matsal, där Roine Lager ser till att 600–700 gäster får mat varje dag. Elever, kommunanställda och pensionärer är välkomna.
Karta: Centralköket Campus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!