Ovanligt många utomhusjobb väntar ungdomarna

I coronapandemins spår gick 50 av normalt 120 kommunala sommarjobb upp i rök. Trots det, tack vare kreativt tänkande och extrapengar, verkar dock ungefär lika många ungdomar kunna få ny arbetslivserfarenhet i år.

"Jag lottar ut alla platser så det inte blir fokus på prestation. Arbetsplatser som vill ställa krav på vad ungdomarna kan får inga feriepraktikanter, de får anställa vikarier", säger Karin Svensson.

"Jag lottar ut alla platser så det inte blir fokus på prestation. Arbetsplatser som vill ställa krav på vad ungdomarna kan får inga feriepraktikanter, de får anställa vikarier", säger Karin Svensson.

Foto: Joakim Serrander, Pontus Lundahl/TT

Strängnäs kommun2020-05-25 15:59

Under förra veckan erbjöds 99 ungdomar på 16–18 år placering på de kommunala feriepraktikplatser de sökt tidigare i vår.

I vanliga fall sysselsätts många av de ungdomar som får feriepraktik inom äldre- och barnomsorg. I år är det, på grund av coronapandemin, inte möjligt. 

– Jag hade 120 platser från början, så blev jag av med 50 på ett bräde eftersom vi inte kan ha ungdomarna inom äldreomsorg och förskolor. För att kompensera det fick vi extrapengar av kommunledningen för att anställa en handledare för fler uppdrag inom park och gata. Vi tänker att det kanske blir mer tryck på utemiljön den här sommaren, säger Karin Svensson, enhetschef på Jobbtorg. 

Därmed kommer fler ungdomar än vanligt att jobba utomhus i sommar.

– Det handlar om uppdrag som att rensa ogräs, plocka skräp och hålla koll på badplatser och allmänna ytor – sådant vi inte gör i stor utsträckning i våra ordinarie verksamheter. Men det måste samtidigt vara en meningsfull sysselsättning, poängterar Karin Svensson. 

När de befintliga platserna fördelats står omkring 150 ungdomar kvar utan feriepraktik, på reservplats, säger Karin Svensson. Ett ännu okänt antal av dem kan, trots allt, också se fram emot sommarjobb:

– Jag har även fått pengar av Arbetsförmedlingen, 697 000 kronor, för att fler ungdomar ska komma i jobb.

Ungdomsarbetslösheten i Strängnäs var i april 11,7 procent, att jämföra med 7,9 procent för ett år sedan.

Även för de extra feriepraktikplatserna är det en stor utmaning att hitta lämpliga uppdrag, säger Karin Svensson, och konstaterar att hela kommunledningen och alla verksamheter är inblandade i processen. 

– För de här extraplatserna öppnar jag en ny ansökningsperiod, den 27 maj till 3 juni. De som står på reservlistan behöver inte söka igen, men jag räknar med 50–100 nya sökanden som kanske inte fått de sommarjobb de trott de skulle få. 

Extraplatserna är tillgängliga för ungdomar 16–18 år, samt alla unga upp till 20 år som är inskrivna i kommunernas aktivitetsansvar – individanpassade åtgärder för att i första hand få dem att börja, eller avsluta, en gymnasieutbildning.

En feriepraktik är tre veckor lång och fördelas på tre perioder under 15 juni–16 augusti. Arbetsdagarna är sex timmar långa och grundlönen är 77–85 kronor i timmen, beroende på ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!