Polis och kommun fortsätter att samarbeta

Ordningsmakten och kommunen går mot fyra nya år av samverkan, för att göra Strängnäs till en säkrare och tryggare kommun.

Lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist och kommundirektör Lars Ekström ska på tisdag skiva under ett nytt samverkansavtal.

Lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist och kommundirektör Lars Ekström ska på tisdag skiva under ett nytt samverkansavtal.

Foto: Joakim Serrander, Magnus Ornhammar, Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2019-11-28 05:53

Av allt att döma blir det ytterligare fyra år av samarbete mellan polismyndigheten och Strängnäs kommun. Tisdagen den 3 december ska en ny överenskommelse undertecknas, av lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist och kommundirektör Lars Ekström.

– Det finns ett värde i att vi och polisen sitter vid samma bord och pratar om samma frågor. Vi ingår i samma polisområde som Eskilstuna, men jag upplever att vi får förståelse för våra frågor. När det var stökigt i Åker hade vi inga problem med att få tilldelning av polisresurser. En engagerad samverkan är grunden för det, säger Lars Ekström.

Vart fjärde år tar polis och kommun tillsammans fram en plan för de kommande åren. Fokus under perioden 2020–2023 kommer att ligga på att minska ungdomsbrottsligheten, minska droganvändningen bland unga, kommunikation om trygghet samt att motverka otryggheten i offentlig miljö. Till överenskommelsen finns också en handlingsplan för hur arbetet ska göras, berättar Lars Ekström.

Sedan 2017 kompletteras samverkansplanen med ett årligt medborgarlöfte. För 2019 lovade aktörerna att arbeta för minskad otrygghet i trafiken, etablera samverkansområden för hus- och båtägare, genomföra minst fyra trygghetsvandringar, kontrollera nykterhet och hastighet i trafiken, insatser mot trimmade mopeder och fler timmar ute på fältet för de lokala poliserna.

Hur löftet för 2020 ser ut är ännu inte klart. Tidigare års löften har presenterats i februari.

Tidningen har sökt Christer Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!