Protesterna i Irak kommer fortsätta

Protesterna i Irak har hittills skördat över 200 offer. "Två av mina kusiner har skjutits", berättar Ibrahim Alkhaffaji från Strängnäs.

CTS slänger in tårgas mot demonstranterna vid Tahrirtorget i Bagdad.

CTS slänger in tårgas mot demonstranterna vid Tahrirtorget i Bagdad.

Foto: Khalid Mohammed/ TT

Strängnäs kommun2019-10-29 20:12

I helgen startade den andra demonstrationsvågen i Irak och minst 67 personer uppges ha dödats. Detta till följd av den första demonstrationsvågen i början på oktober som enligt Utrikespolitiska institutet krävt 157 liv. Cirka 70 procent av de döda har träffats av skott från den irakiska armén. 

– Två av mina kusiner har skjutits men som tur är har båda överlevt. Demonstrationerna har direkt drabbat mig för jag har ju hela familjen där nere, berättar Ibrahim Alkhaffaji som är uppvuxen i Strängnäs men som nu är bosatt i Stockholm. 

Bakgrunden till oroligheterna nere i Irak uppges vara korruption, dålig social standard och hög arbetslöshet. Totalt har tusentals demonstranter gått samman och anslutit sig till protesterna med kravet att regeringen ska avgå.  

– Demonstrationerna kommer att fortsätta tills premiärministern och hela den politiska eliten avgår. Folket vill ha en helt ny konstitution för att få bättre levnadsvillkor och de kommer inte ge sig, förklarar Ibrahim Alkhaffaji.

Sedan den tredje oktober råder det utegångsförbud i Bagdad och den irakiska armén har fått kritik från flera länder för att ha gått för hårt emot demonstranterna. Den irakiska premiärministern meddelade den sjunde oktober att armén skulle ersättas med poliser istället för militär och han medgav övervåld. Under lördagen kallades antiterrorstyrkan CTS in i städerna al-Nasiriyya och Bagdad som då började använda tårgas mot demonstranterna. 

– Det är hjärtskärande att så många har dött i demonstrationerna men det som är fantastiskt nu är att alla går ihop och demonstrerar fredligt tillsammans oavsett religion. Man har stora förhoppningar att det ska bli bättre, säger Ibrahim Alkhaffaji.

Den irakiska regeringen har gått ut och lovat folket förbättringar på sjutton punkter i ett försök att dämpa protesterna, något som enligt Ibrahim Alkhaffaji inte har och inte heller kommer fungera. 

– Folket har inget förtroende för regeringen, demonstrationerna kommer fortsätta tills de får vad dom vill, säger han till tidningen. 

Kan det här leda till ett nytt inbördeskrig?

– Det finns en möjlighet, vissa demonstranter vill beväpna sig eftersom armén har dödat så många som gått ut och fredligt demonstrerat. Jag hoppas att det inte blir ett krig till och jag tror inte det heller kommer bli ett eftersom demonstranterna i första hand vill försöka fortsätta demonstrera fredligt. 

Konflikten i Irak

I modern tid har Irak härjats av konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är nu är besegrad.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!