Strängnäs bäst i Sörmland på att hålla rent

"Detta hade inte gått utan framförallt alla engagerade barn och unga", säger kommunen om toppläget i skräprankningen.

Strängnäs kommun 30 november 2019 19:10

Ett kliv upp, till plats nummer 15, från fjolårets redan höga placering bland landets alla kommuner – och bäst i Sörmland. Det blev Strängnäs resultat i årets kommunindex hos organisationen Håll Sverige rent

"Detta hade inte gått utan framförallt alla engagerade barn och unga som har plockat skräp under året", skriver kommunen på sin hemsida.

I maj i år engagerade kampanjen Vi håller rent 600 000 förskolebarn, skolelever, företag och privatpersoner, varav nästan 5 000 i Strängnäs.

Bland deltagarna i kommunen lottades lärorika upplevelser ut. Tosterö särskola, Strängnäs Montessori och Finningeskolan besökte återvinningsanläggningen på Lilla Nyby i Eskilstuna, medan förskolorna Skogsbacken, Trollskogen och Grävlingen åkte till det ekologiska lantbruket Kungsbergs gård på Fogdö.

Sammanlagt 120 elever som lär sig svenska på SFI engagerade sig också på Campus och då var tidningen med.

Kommunindexet avgörs av dels kommunens strategiska insatser på området, dels medborgarnas engagemang – allt mätt i proportion till antalet invånare, skolor och förskolor. Bland annat räknas in hur många unga som varit ute och plockat skräp, hur många skolor och förskolor som har Grön flagg samt om kommunen är ansluten till Vi håller rent.

Inför nästa år döps kampanjen om till Skräpplockardagarna. Inga datum är spikade men i väntan på det tipsar kommunen om så kallad plogging – att jogga eller gå raskt och samtidigt plocka skräp. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa