Det fanns viss oro i luften inför årets upplaga av den traditionella knallefesten i Strängnäs. Skulle regnet förstöra årets viktigaste dag? Skulle alla försäljare hinna på plats i tid? Några timmar senare gick det att konstatera att alla farhågor kommit på skam. Nederbörden höll sig borta och såväl knallarna som besökarna strömmade till.
Marknadsgeneralen Sven Axelsson från arrangören IK Viljan kunde pusta ut.
– Det var lite halvkaos på morgonen, men vi kunde lösa de problem som uppstod när en del försäljare inte dök upp. Nu är det jäkligt trångt i gångarna, vilket är ett gott tecken. Jag upplever det som att vi har ett jäkla starkt grepp om besökarna, säger han lättad.
Marknaden, som har anor från 1700-talet, är fortsatt populär även bland försäljarna, konstaterar Sven Axelsson.
– Det är knappt en marknad i år i landet som varit fullbokad, men det har vi lyckats med. Det kanske är den tidsmässiga förläggningen som gör att det fungerar för Strängnäs, funderar han.
Några aktuella besökssiffror har inte Axelsson. Men han säger att besöksantalet de senaste åren legat omkring 30 000 besökare, ett antal som han uppskattar stämmer rätt väl in även på årets upplaga av marknaden.
Och visst är det trångt med folk på Storgatan och Nygatan med tvärgator. I vimlet spatserar Lisa och Gert Lundquist. De hör till de trogna marknadsbesökarna.
– Det finns två happenings om året. Det är vinmässan i Stockholm, och så är det Strängnäs marknad. Jag älskar det, säger en sprudlande Lisa Lundquist.
Gert fyller i:
– Alla pratar om det flera veckor i förväg, och sen är det en riktig "hemvändarhelg" för dem som flyttat från stan.
På Västerviksgatan har Mahdi Mohammed fullt sjå med att skopa upp brända mandlar i papperspåsar. Även han är marknaden trogen.
– Nu har vi sålt mandlar här i 25 år, säger han och meddelar att han inte har någon plan på att sluta.
Han sträcker över en papperspåse till Tuva Stridfeldt, 9 år, som behöver lite energi efter en förmiddag på nöjesfältet.
På tivoliområdet springer tidningen på Amal Sheekhadan och Adam Ali Salam. Dottern Hind Salam sitter i en av karusellerna, som hon förväntansfullt väntar på ska starta. Det är första gången de besöker marknaden, men troligen inte den sista.
– Det är kul med så mycket folk, och så har barnen väldigt roligt, säger Amal.