Undersköterska: "Bortkastade resurser"

Undersköterskan Jeanette Komulainen är rädd för att hon inte får andra arbetsuppgifter när hon är klar med sin vidareutbildning.

Jeanette Komulainen vidareutbildar sig till specialistundersköterska för multisjuka äldre, men är rädd för att hon inte får andra arbetsuppgifter efter utbildningen.

Jeanette Komulainen vidareutbildar sig till specialistundersköterska för multisjuka äldre, men är rädd för att hon inte får andra arbetsuppgifter efter utbildningen.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs kommun2020-02-03 05:28

Jeanette Komulainen har arbetat som undersköterska i 25 år och jobbar på ett kommunalt äldreboende. Nu har hon valt att vidareutbilda sig till specialistundersköterska för multisjuka äldre.

– Pensionsåldern drar i väg och för att jag ska hålla fysiskt, det är ett tungt jobb, måste jag göra något åt min situation så att jag får andra arbetsuppgifter.

Men nu är Jeanette Komulainen rädd för att hon inte alls kommer att få andra arbetsuppgifter och därmed höjd lön. 

– Jag ser andra undersköterskor som är anställda av Strängnäs kommun och har vidareutbildat sig. De är ett levande bevis på att det inte händer någonting efter att man har gått färdigt utbildningen. De är besvikna.

Jeanette Komulainen säger vidare att chefer är positiva till att man vidareutbildar sig men att det sedan inte händer något.

– Det jag hör nu från kollegor är att det inte är någon idé att plugga för att de inte får nya arbetsuppgifter som kunde leda till mer ansvar och högre lön.

Jeanette Komulainen känner redan nu till fall där en specialistutbildad undersköterska sagt upp sig från kommunen när de nya kunskaperna inte fick komma till användning.

– Strängnäs kommun kommer att förlora mycket kompetens.

Som specialistundersköterska för multisjuka äldre ska Jeanette Komulainen arbeta nära och avlasta sjuksköterska.

– Min kompetens kommer kommunen att ha stor nytta av om man jobbar på rätt sätt. Men om jag ska jobba som i dag med att sköta disk, tvätt, dela ut mat och städa, då får jag inte göra det jag utbildar mig till.

Tidningen har också pratat med en undersköterska som har vidareutbildat sig men inte får användning av sin utbildning.

– Det är inte ofta som jag har fått använda min nya kompetens. Min lön har inte ändrats, säger kvinnan som arbetar inom hemtjänsten.

Men enligt Carina Lundstedt, verksamhetschef för den kommunala hemtjänsten, är det på gång att ta vara på Silviasystrars kompetens. Silviasystrar är undersköterskor som har specialiserat sig inom demensvård.

– Vi håller på att se hur vi kan bygga upp en bra organisation runt demenssjukvård. Det sker i samverkan mellan Silviasystrar, demenssjuksköterska och ansvariga chefer, säger Carina Lundstedt.

Hon säger även att lönerna är något man tittar på.

– Vi ser över lönelägen i samarbete med vår HR-avdelning. Vi tycker att det är viktigt att man får rätt löneläge när man har vidareutbildat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!