VA-taxan kan höjas i sommar

Det kan bli dyrare för den som vill ansluta sin fastighet till det kommunala VA-nätet från och med i sommar. På måndag ska politikerna i fullmäktige fatta beslut om förändringar i VA-taxan.

Strängnäs kommun2016-05-25 17:03

VA-taxan består av flera delar. Det är inte mängden vatten ett hushåll använder som ska bli dyrare. Däremot är förslaget att engångskostnaden för den som vill ansluta sin fastighet till VA-nätet, det som kallas för anläggningsavgift, som ska höjas.

Om förslaget röstas igenom av politikerna i kommunfullmäktige blir priset 1,43 procent högre från och med den 1 juni.

– I runda slängar handlar det om några hundralappar mer per avgiftsdel, några tusenlappar totalt, för en fastighetsägare som ansluter sig, säger Christer Axelsson som är VA- och renhållningsstrateg.

Om det till exempel kostat 170 000 kronor att ansluta sitt hus till VA-nätet tidigare, skulle en höjning innebära att det framöver kommer att kosta 172 431 kronor.

När Sevab under de senaste åren har byggt ut VA-nätet till ett nytt område som inte tidigare varit anslutet, har kostnaderna flera gånger blivit större än intäkterna från anläggningsavgiften. När VA-nätet ska byggas ut till Djupvik–Storudden och Edsala–Kalkudden förväntas intäkterna bara täcka 51 respektive 65 procent av utgifterna. Om inte anläggningsavgiften höjs behöver Sevab höja brukningsavgiften för att täcka underskottet.

– Höjningen 1,43 procent motsvarar byggindex. Kostnaden ökar hela tiden, för material och liknande, säger Christer Axelsson.

Det finns ett visst motstånd mot att höja taxorna. Bland annat vill Vänsterpartiet undersöka om det går att hitta andra lösningar, till exempel att eventuellt finansiera delar av kostnaden för anslutningarna med skatteintäkter i stället för att höja avgiften.

– Skattefinansiering av VA-områden är ovanligt men tillåtet. Vi har tagit fram underlag på det som föreslås förändras, inte något annat just nu. Men vi ska titta närmare på frågan till hösten, säger Christer Axelsson.

VA-avgifterna i Strängnäs kommun är redan höga i förhållande till många andra kommuner. Enligt Christer Axelsson beror VA-taxans storlek på flera olika saker.

– Många kommuner med låga avgifter är ofta klara med sin VA-utbyggnad, eller så är det många anslutna per meter ledningslängd. En del kommuner kommer behöva höja sina avgifter inom de närmaste åren för att klara av att bygga ut eller ha råd med investeringar, som den vattenledning till Norsborg som vi anslöt till för några år sedan, säger han.

Andra kommuner, till exempel Eskilstuna, har fortfarande inte löst sitt reservvattenbehov. Det har Strängnäs gjort, i och med vattenverket i Gorsingeholm.

– I slutändan så handlar det om att varje kommun är skyldig att lösa VA-frågan i respektive kommun, med de speciella förutsättningar som där finns. Att enbart använda taxenivån som en måttstock för en kommuns effektivitet blir därmed felaktigt, säger Christer Axelsson.

I förslaget som politikerna beslutar om ska det också bli dyrare med "extra åtgärder", sådant som inte ingår i den vanliga brukningsavgiften.

– Det handlar om sällan förekommande utgifter, till exempel att vattenmätaren har gått sönder på grund av ett handhavandefel hos fastighetsägaren, säger Christer Axelsson.

Här kan det bli stora kostnadsökningar. Om vattenmätaren till exempel fryser sönder och måste bytas ut kan det komma att kosta 3 125 kronor i stället för 850 kronor som det gör i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!