KD-politiker kritiska till Folkets hus-köpet

Att kommunen vill köpa Folkets hus i Åker kom som en glad nyhet för många Åkersbor. Men bland politikerna i Strängnäs kommun var det många som blev förvånade när de läste om nyheten i Strengnäs Tidning.

Strängnäs/Åkers styckebruk2016-11-22 06:12

– Jag blev tagen på sängen. Dagen innan satt vi på barn- och utbildningsnämndens sammanträde och fick veta att det inte finns tillräckligt med pengar i kommunens kärnverksamheter, att alla nämnder ska spara. Sedan läser vi om köpet i tidningen och undrar var pengarna kommer ifrån, säger Pia Steensland (KD).

På det senaste fullmäktigesammanträdet vände hon sig därför till kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) med en interpellation, en skriftlig fråga. Hon vill bland annat veta i vilken instans som beslutet om köpet har fattats, och varifrån de 3,2 miljoner kronorna skulle komma. Själva förvärvet i sig behöver inte vara fel, tycker Pia Steensland, men hon efterlyser mer information.

– Vi vill höra om majoriteten har en strategi för Folkets hus i Åker, säger hon.

Jacob Högfeldt har tid på sig att lämna ett svar på interpellationen, men han kan ge svar på några av frågorna redan nu. De folkvalda politikerna har inte förbisetts, menar han. Styrelsen för Strängnäs fastighetsbolag, SFAB, beslutar om köp under förutsättningen att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige sedan godkänner köpet. När det blir är inte riktigt klart, eftersom förberedelserna ännu inte är klara. Kanske kommer det med på dagordningen i början av 2017.

När det gäller kostnaderna ser han Folkets hus som en strategisk investering.

– Det står tydligt i majoritetsförklaringen att det är viktigt med platser där invånarna kan mötas och bedriva verksamheter.

Han tror att byggherrar inom en snar framtid kommer att få upp ögonen för Åker, som har flera oexploaterade områden med låga markpriser och närhet till tågstationen.

– Då gäller det också att kommunen är med och visar nuvarande och framtida Åkersbor att vi ser till hela kommunen, säger han.

SFAB har sålt flera fastigheter som ansågs vara mindre strategiska för kommunen, och därmed finansieras köpet. I dagsläget betalar också kommunen hyra till Folkets hus, något som skulle upphöra vid ett köp.

Just nu används Folkets hus bland annat av en pensionärsorganisation. Jacob Högfeldt vill se att användningsområdet utvecklas och breddas, och tror att intresset från Åkersborna är stort.

Han nämner Drömfabriken i Stallarholmen som en förebild som kommit långt när det gäller att skapa verksamheter som lockar folk från olika delar av samhället att mötas över generations- och intressegränser. Där har kommunen tecknat ett samarbetsavtal som löper ut vid nyår, men ett nytt avtal är på gång och ska skrivas på i veckan. I längden hoppas Jacob Högfeldt att kommunen kan ta fram en ny finansieringsmodell som kan användas till alla mötesplatser i kommunen, även till exempel Biohuset i Mariefred. Då ska det bli lättare för de olika verksamheterna att söka ekonomiskt stöd. Men samtidigt betonar han att de aldrig kommer att vara helt likvärdiga.

– Våra kommundelar ser inte likadana ut, men vi försöker hitta en modell som gör att man kan uppleva att det satsas lika mycket på de olika mötesplatserna.

Jacob Högfeldt besvarar Pia Steenslands interpellation på kommunfullmäktiges sammanträde på måndag klockan 17.00 i Paulinska salen. Mötet är öppet för åhörare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om