– Väl där får de – om ingen hör av sig – stå kvar i antingen en eller tre månader, sedan skrotas bilarna, konstaterar Björn Siljeström.
I fjol var han med om cirka 100 fall, eventuellt blir siffran något lägre 2020.
– Vi har flyttat 55–60 bilar hittills. I snitt brukar det bli någon i veckan, konstaterar stadsvärden.
Ofta handlar det om fordon som upptäcks stå tokigt till i samband med att kommunen besöker de så kallade servicegatorna, men det kan också röra sig om bilar vilka lämnats vind för våg i naturen, till exempel i samband med brott. Kommunen brukar få tips från medborgare.
– Många bilar vi upptäcker är avställda, belagda med körförbud eller oförsäkrade, konstaterar Björn Siljeström.
– Efter ett vi skickat brev till ägaren får denne fyra dagar på sig att flytta fordonet, fortsätter han.
Undantag förekommer, till exempel om ett fordon hamnat så pass illa till att trafiken inte kan flyta normalt.
– Då blir det en kortflytt som kostar ägaren 1 500 kronor, ägarna till de fordon som forslas bort får betala åtminstone 2 600 kronor.
– Men bara bärgningen går på 2 000 kronor för oss, så kommunen har inga intäkter för den här typen av verksamhet, i bästa fall är det ett nollsummespel. Ibland, när jag tycker att bilarna ser förhållandevis fräscha och nya ut, kontaktar jag kronofogden. Många som övergivit sina fordon har skulder och då lägger kronofogden gärna beslag på bilarna.
Stadsvärden äger ingen rätt att personligen flyttat några bilar. Det krävs att en auktoriserad bärgare, i detta fall Assistancekåren, kallas in.
– Jag får inte ens öppna dörrarna, förrän ett fordon flyttats. Eftersom många av de här bilarna dessutom är avställda, kan jag heller inte köra dem utan att bryta mot lagen, poängterar Björn Siljeström.
Hans bedömning är att bärgade bilar i snitt har 15 år på nacken.
– Vi gör ju även en insats för att hålla stan ren.
Endast cirka 20 procent av de som får ett föreläggande från Strängnäs kommun hör av sig och betalar.
– En hel del av de här bilarna är registrerade i andra länder, och då är det i stort ett omöjligt att hitta ägaren, berättar Björn Siljeström.
Var kommunens uppställningsplats är belägen vill inte stadsvärden lämna ut, däremot berättar han att man söker ytterligare en plats där de dyrare bilarna kan förvaras.