150-årig alm är sjuk – flera sågas ned: "De bara dör"

Flera almar i Strängnäs kommun har drabbats av almsjuka och måste sågas ned. Ett av de drabbade träden är en ståtlig, över 150 år gammal, alm på Strandvägen.

Den ståtliga almen på Strandvägen, intill Uta Jacobs stenskulptur Flytande med utsikt, är ungefär samtida med den stora stadsbranden år 1871.

Den ståtliga almen på Strandvägen, intill Uta Jacobs stenskulptur Flytande med utsikt, är ungefär samtida med den stora stadsbranden år 1871.

Foto: Simon Uggla

Strängnäs2020-10-09 15:31

Den stora almen på Strandvägen kommer under hösten att sågas ned för att senare ersättas av ett nytt träd. Flera andra smittade almar kommer under vintern att plockas ned längs strandpromenaden på Tosterö. Där kommer de befintliga träden att ersättas av träd som får växa upp naturligt.

– Almar har varit ett stadsträd att räkna med i alla år, men plötsligt kan vi inte använda dem längre. De bara dör. Det är stora fina träd, så det är en stor förlust, säger Rose-Marie Byström, projektledare för stadsmiljö och drift.

Almsjukan är en svampsjukdom som angriper almarna och finns över hela Sverige. Svampen växer i trädets så kallade kärlsträngar och blockerar trädens näringsupptagning, vilket leder till att de vissnar och dör. Sjukdomen sprids främst av skalbaggen almsplintborren, men smittade almar kan även smitta andra närbelägna almar.

Enligt Rose-Marie Byström finns det inte mycket man kan göra för att skydda träden.

– Man gör försök med vaccinering, men det är väldigt kostsamt och bara på försöksstadiet, säger hon.

Almsjuka har funnits länge i Sverige, men under 1950-talet kom en ny och aggressivare typ av sjukdomen. Många träd dör inom två år efter insjuknandet. I stort sett all vuxen alm i Strängnäs har drabbats av sjukdomen.

Finns det några gamla träd kvar?

– Det finns en levande alm till som jag känner till. Den står på strandpromenaden på Tosterö. Annars kan jag inte minnas att det finns något stort kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!