Ahmad Zaklouta jobbar i väntan på asyl

Svenskt näringsliv tror på egenanställning som en väg in på arbetsmarknaden för asylsökande. En som har testat är dataingenjören Ahmad Zaklouta från Syrien.– Det här är ett bra sätt att börja, säger han.

Strängnäs2016-04-06 06:30

Ahmad Zaklouta flydde från kriget och kom till Sverige för sju månader sedan. I dag bor han på Mälarblick i Strängnäs och har stora förhoppningar om att bygga upp ett nytt liv med bostad och framför allt jobb.

– När jag kom till Sverige fick jag frågan om jag ville jobba. "Ja!" svarade jag, men sedan förstod jag att det inte var så lätt, säger han.

För en person som inte har förståelse för hur det svenska systemet fungerar, eller kan språket tillräckligt bra för att ta reda på det, blir det en stor utmaning att få alla papper i ordning. En asylsökande som vill arbeta måste ansöka om undantag från kravet om arbetstillstånd, och det krävs giltiga id-handlingar för att öppna bankkonto. Det behövs också ett samordningsnummer, ett sorts personnummer för någon som inte är folkbokförd i Sverige, bland annat för att kunna teckna en försäkring.

– Jag vill inte bara sitta och ta emot pengar medan jag väntar på att få uppehållstillstånd. Det kan ta lång tid. Jag vill arbeta, möta folk och bli integrerad, säger Ahmad Zaklouta.

I mars startade Svenskt näringsliv ett pilotprojekt som skulle hjälpa nyanlända att hitta jobb genom egenanställning. Det innebär att de kan fakturera för tjänster utan att ha eget företag och på så vis få en liten inkomst. Ahmad Zaklouta hörde talas om projektet och anmälde sitt intresse. Han blev en av fem personer på Mälarblick i Strängnäs som fick hjälp av svenska akademiker att ta sig igenom byråkratin för att få alla tillstånd på plats. I projektet deltog också fem asylsökande på ett boende i Farsta.

Fredrik Timell arbetar för affärsutvecklingsbyrån Six year plan, som anlitades av Svenskt näringsliv för projektet. Under projekttiden var han koordinator och en av personerna som hjälpte Ahmad Zaklouta och de andra asylsökande att hitta uppdrag.

– Vi pratade med både privatpersoner och företagarföreningen i Strängnäs, och fick jättebra respons. Vi lyckades förmedla 15 uppdrag, de flesta i Strängnäs, säger Fredrik Timell.

Ahmad Zaklouta städade kök och högg ved. Det blir inte mycket till extra inkomst – bidraget minskas i gengäld. Men några extra kronor gör stor skillnad för den som inte har mycket.

– Som asylsökande får du 24–71 kronor per dag, och det ska räcka till allt. Då är det inte så lätt att ha råd med till exempel en bussbiljett till en arbetsintervju i en annan stad, säger Fredrik Timell.

För Ahmad Zaklouta är det viktigaste att ha någonting att göra, att träffa svenskar och att få lite kontakter.

– Jag vill få en chans att marknadsföra mig, och lite resurser för att få in en fot på arbetsmarknaden, säger han.

Projektet är nu avslutat, och Six year plan har lämnat en sammanfattning till Svenskt näringsliv om hur det har gått. Även om det i praktiken bara var en handfull deltagare i projektet tror Fredrik Timell att det kommer att göra skillnad på en högre nivå. Svenskt näringsliv ska uppvakta regeringen för att komma tillrätta med byråkratiska problem så snart som möjligt.

– Vi har identifierat en del flaskhalsar i systemet. Framför allt är det kontakten med myndigheter som är svårast. Informationen till de asylsökande måste bli bättre, och de måste få den redan när de anländer, säger han.

För Ahmad Zaklouta ser det bra ut. Han har fått besked om att han har kommit in på KTH för att plugga på masternivå – om bara uppehållstillståndet kommer innan sommaren. Annars hoppas han att kunna jobba. Han har lyckats få en praktikplats på ett större företag i Strängnäs, och ska inom kort hålla en kurs i robotbygge för elever på Montessoriskolan.

– Det känns bra att jag har fått en möjlighet att träffa folk. Jag vill också sprida en positiv bild av flyktingar och visa att vi inte är här för att få bidrag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om