Angelica, 55, kritisk till kommunens hemtjänstplaner

Strängnäs kommuns hemtjänst fokuserar på de äldre – men glömmer bort de som har hemtjänst av andra anledningar än ålder. Det menar brukaren Angelica Hasth, 55.

När smärtan är nere på lägre nivåer kan Angelica Hasth och hennes hemtjänstassistent Jessica Bjur gå på promenader.

När smärtan är nere på lägre nivåer kan Angelica Hasth och hennes hemtjänstassistent Jessica Bjur gå på promenader.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2021-10-30 07:35

– Man måste även belysa vår tillvaro, och vad som händer med oss om man tar bort valfriheten.

För tio år sedan drabbades Angelica Hasth av en skada som ledde till att hon fick en sjukdom som heter komplext regionalt smärtsyndrom. Det är en nervsjukdom som innebär att hon drabbas av häftiga smärtor dygnet runt, vilket i sin tur leder till att hon kan få försämrat minne och finmotorik. 

Vissa stunder kan hon utföra vanliga handlingar, som att gå på promenader eller plocka disk – men när smärtan ökar kan hon i värsta fall svimma. Därför har hon daglig hjälp av hemtjänsten för att få vardagen att gå ihop.

Hon är kritisk till den rapport som har legat till grund för socialnämndens förslag att avveckla lagen om valfrihet inom hemtjänsten, lov, som tidningen nyligen skrivit om.

– I förstudien har man samrått med seniorrådet, det är väl jättebra men det är för de äldre. De funktionshindrade finns inte med någonstans.

Rapporten går igenom vilka konsekvenser ett avvecklat valfrihetssystem kan medföra. Parametrarna som räknas upp är de ekonomiska konsekvenserna, barnkonsekvenser samt punkten övriga konsekvenser. Däremot, menar Angelica Hasth, saknas en analys av hur de som har hemtjänst av annan anledning än ålder påverkas.

– Man glömmer bort oss totalt, säger hon.

undefined
"Jag tycker faktiskt att det är diskriminering att inte ta hänsyn till de som har hemtjänst på grund av funktionshinder", säger Angelica Hasth (till höger), här med sin hemtjänstassistent Jessica Bjur.

Om lov försvinner i Strängnäs riskerar Angelica Hasth även att bli av sin hemtjänstassistent, Jessica Bjur, som hon haft i över fem år.

– Jag har ingen annan i Strängnäs. Försvinner Jessica, då måste jag flytta till Stockholm där jag har mina barn. Hon är min förlängda arm.

Hon berättar om ytterligare ett tillfälle då hon kände att kommunen inte räknade med hennes situation.

För ett par år sedan tog kommunen bort rätten att åka färdtjänst inom hela regionen. För Angelica Hasth, som inte kan åka kommunal trafik ensam, betydde det att hennes resor fick hållas inom kommunen. 

När hennes sambo drabbades av cancer, och vårdades på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, kunde hon inte för egen hand resa för att vara med honom under hans behandling.

– Om inte Jessica hade ställt upp och kört mig privat efter arbetstid till sjukhuset så hade jag missat min sambos sista halvår i livet.

Detta menar hon är symptomatiskt för hur Strängnäs kommun behandlar funktionshindrade. 

– Jag tycker faktiskt att det är diskriminering att inte ta hänsyn till de som har hemtjänst på grund av funktionshinder.

Karin Krönenstedt, socialchef i Strängnäs kommun, säger att hon beklagar att Angelica Hasth upplever sig diskriminerad. 

– Vi gör alltid en individuell prövning och uppföljning för att alla våra brukare som får insatser ska vara nöjda med dem, så det är tråkigt att personen upplever att det är så.

Angående en eventuell övergång från det nuvarande valfrihetssystemet till ett upphandlingssystem så betonar hon att inga slutgiltiga beslut är fattade. 

– Om vi får i uppdrag att upphandla enligt lou så kommer såklart alla aspekter beaktas. Då är det också väldigt viktigt med de framtida kvalitetskriterierna som ska ställas upp, och där är det en aspekt (funktionshindrade, reds. anm) som såklart ska beaktas så att vi verkligen får en bra kvalitet.

Hon betonar också att det finns en hög nöjdhet med hemtjänsten i Strängnäs kommun.

– Vi har redan idag en mycket bra kvalitet på hemtjänsten när vi gör utvärderingar. Både på den som vi driver själva och på den privata, säger Karin Krönenstedt.

Detta är CRPS

CRPS, eller komplext regionalt smärtsyndrom, är ett smärttillstånd som uppträder i ett avgränsat område och som förutom smärta också kan ge andra besvär i samma område. 

Orsaken är inte helt klarlagd. Oftast uppstår det efter en större skada mot en arm eller ett ben, men den kan också utlösas av en mindre skada som passerat obemärkt. Det händer även att det kan uppkomma efter stroke, hjärtsjukdom eller spontant.

Källa: Organisationen Neuro

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!