Tidningen ringer upp henne med anledning av bolagets utryckning till Tingstugatan.
Till att börja med är hon fåordig.
– Jag får inte kommentera enskilda kunder, och vill heller inte grotta ner mig i det.
Är det HSB eller de boende som ska kontakta er?
– Det finns olika rutiner.
Vi ber Annelie Josefsson titta på bilden på den låda som boende på Tingstugatan hävdar att Anticimex installerat i soprummen. Efter att ha konsulterat en kollega förklarar hon att det sannolikt är hennes bolag som varit där.
– Det är en kontrollstation som ska kolla av aktiviteten av råttor. Men den innehåller också gift ifall råttor kryper in där.
Hur länge ska den sitta kvar där?
– I cirka 30 dagar och vi kommer att läsa av den varje vecka. Målet är att få ner populationen. Men även de boende måste dra sitt strå till stacken för att minska råttornas närvaro.
Michael Bernzon är ny fastighetschef på HSB Södermanland.
– Problemet med råttorna vet vi om och att de söker sig till mat. Att stänga ute en råtta är inte helt enkelt. De här miljöhusen är enkla byggnader med luftspalter under takfoten för att få luftgenomströmning och bra ventilation, och då kan råttorna söka sig in, berättar han.
– Golvet i sophuset utgörs av plattor på marken och hål har fyllts igen vid tillfällen utan resultat.
Nu ska HSB undersöka om det är möjligt att montera metallnät vid sockel/grund, takfot samt ventiler. Det blir i så fall finmaskiga nät.
– Vad vi kommer att göra i övrigt är att se till att alla kärl och hela sophuset rengörs grundligt. Den dagliga tillsynen och skötseln utökas så att tillgången på föda minimeras. Men vi behöver även be de boende om hjälp med att sortera sopor rätt, kasta sopor på avsedd plats samt stänga locken efter sig.
Är det HSB:s uppgift att kalla in Anticimex?
– Nej, det kan hyresgästerna också göra, de behöver heller inte stå för kostnaden eftersom vi har ett avtal. Nu har Anticimex placerat ut mekaniska fällor, dessutom har vi installerat "rättskrämmor" för att skapa obehag.
Kristina Svinhufvud är renhållningsstrateg på Strängnäs kommun.
– Det är varje fastighetsägarens ansvar att hålla råttorna borta. Visst får vi till oss en hel del klagomål om råttor, men vi kan inte göra så mycket om det inte handlar om offentliga platser. Inte förrän vi upplever att det handlar om en sanitär olägenhet, säger hon.