Har ni ätit frukost ännu?
– Haha ja, klockan nio äter vi frukost, hela företaget. I dag var banken här också och bjöd på mackor eftersom vi fick pris i helgen, säger Fredrik Stegborg, ägare och vd för Stegborgs El-evator.
Han talar om utmärkelsen årets Strängnäsföretag, som bolaget blev utsett till på näringslivsgalan i Strängnäs.
– Det var en rolig sak att bli uppmärksammad i den egna kommunen, säger Fredrik Stegborg.
Stegborgs El-evator är ett ungt företag. Grundaren Fredrik Stegborg knoppade av en gren på sin pappas takläggarfirma år 2006. Själv var sonen inte intresserad av att sköta trädgårdar och lägga tak som dåvarande kunder ville ha hjälp med. Han kunde elteknik och hade yrkesbakgrund hos en hisstillverkare.
När så ett hissföretag bytte styrsystem startade Fredrik Stegborg ett samarbete med den systemkonstruktör som det andra företaget bröt med. Utvecklingen av ett nytt styrsystem startade och år 2008 kunde bolaget börja sin egen systemtillverkning.
– I början hade jag en Toyota Starlett utan servostyrning som jag körde runt med grejor i. Vi hyrde ett utrymme i ett magasin där vi ställde in en container som kontor och hade cirka 100 kvadratmeter verkstad. Hyran var kanske 1 500 kronor i månaden. I början är det bra att inte ha stora fasta kostnader ifall orderingången viker en månad.
Nu finns Stegborgs El-evator i luftiga lokaler på Annebergsvägen där teamet bygger nya hissystem och rustar gamla hissar till modern standard.
El- och datasystemet i en hiss innehåller mängder med parametrar, cirka 3 500 stycken, för att vara mindre exakt. Att Fredrik Stegborg kan hissteknik på sina fem fingrar har han nytta av när han utvecklar sitt företags produkter och tjänster. Verksamheten måste ha spets i konkurrensen och Fredrik Stegborg menar att hans bolag har fördelar.
– Vi har bra kundsupport och ett användarvänligt system.
Vad utmärker en bra support?
– Vi har alltid någon som svarar i telefon mellan klockan 07-18 på vardagar och övriga tider om vi kan. Går saken inte att lösa på telefon så åker vi dit. Det är när du gör fel som du har chans att behålla en kund. Jag brukar säga att en reklamation får kosta hur mycket som helst, bara den åtgärdas snabbt så att kunden blir nöjd.
Stegborgs El-evator har byggt sitt system i delar som enkelt sätts ihop likt tekniklego. Det betyder att om till exempel signalmodulerna eller kanske kretskortet går sönder byts bara det trasiga ut. Hjärtat och hjärnan i systemet, mjukvaran och datorn, kan tryckas dit på ett nytt moderkort och hissen fungerar igen.
– Ett moderkort kostar kanske 300 spänn. På våra hissar byter man ut en del och startar hissen, det tar kanske en halvtimme. Våra konkurrenter måste byta allt i sina system och sedan tar det en dag att få igång hissen igen. Jag har hittills inte varit med om att datorn eller mjukvaran i våra hissar har gått sönder.
Fredrik Stegborg berättar att hans företag i år lär bli superföretag för fjärde året i rad. Det är veckans affärers utmärkelse till framgångsrika rörelser i vilka omsättningen ökar kraftigt under flera år. Dessutom tog tidningen Dagens industri ut företaget som en av årets gaseller år 2014.
Stegborgs El-evator har vuxit sig tre gånger så stort sedan starten år 2011 och prognosen är fortsatt ökad omsättning år 2015.
Hittills finns nästan alla kunder i Stockholm. Men bolaget har börjat leta nya kunder, bland annat i Eskilstuna men även i Norge. Det finns många gamla hissar som behöver rustas. Fredrik Stegborg berättar att man moderniserar en hel del 60-talshissar, ibland till och med hissar från krigsåren.
– Framtiden ser ljus ut. Branschen hinner inte med att bygga om alla gamla hissar i tillräcklig takt. Det gjordes en undersökning på min förra arbetsplats för några år sedan, den visade att snittåldern på hissarna hinner bli 40 år innan systemet byts ut.
Stegborgs El-evator strävar nu efter att förbättra miljöarbetet.
– Vi håller på med en ny slags hiss där det finns ett miljötänk. I dag bromsar ju hissar när de är på väg ner. I stället för att bränna den energin i motstånd så används den till att ladda batterier. Batterierna kopplas sedan in när hissen rör sig uppåt igen.