Att vara redo för krisen är ett oupphörligt arbete

Kommunen måste vara beredd på att hantera en rad olika kriser. Men även privatpersoner har ett ansvar att ta hand om sig själv och sina nära om något skulle inträffa.

Strängnäs2015-01-02 12:33

Annica Strandberg arbetar som säkerhetschef i Strängnäs kommun sedan 2013. Hennes arbetssysslor innebär allt ifrån informationssäkerhet, brottsförebyggande verksamhet och kommunala försäkringsärenden till samhällsskyddsfrågor.

I kommunen måste det finnas en beredskap inför alla tänkbara och otänkbara olyckor och katastrofer. Det kan handla om svåra trafikolyckor, långa elavbrott eller översvämningar som de både Åker och Mariefred drabbades av 2010.

Riktigt stora katastrofer har kommunen hittills sluppit, men längre bak i historien har ett par rejäla kriser inträffat. Staden har brunnit ordentligt åtminstone två gånger, senast år 1871. Och under andra världskriget fällde sovjetiska flygplan ett tiotal bomber över Strängnäs, som de sade sig ha misstagit för Finland.

Anfall från främmande makter ligger dock inte direkt i toppen av de kriser som Strängnäs kommun förväntas förbereda sig för i dag, enligt Annica Strandberg. Bränder är desto mer troligt.

– I både Strängnäs och Mariefred har vi mycket gammal träbebyggelse, det är en risk, säger hon.

Var fjärde år, när en ny mandatperiod har inletts, görs en ny risk- och sårbarhetsanalys för att identifiera vad som eventuellt skulle kunna orsaka en kris. Senast var 2011. Förutom bränder togs en rad olika situationer i beaktning, som stora sjukdomsutbrott, oljeutsläpp i Mälaren och vad som skulle hända om Stallarholmsbron skulle vara utslagen under en lång tid.

Under 2015 görs en ny genomgång, för att Strängnäs kommuns beredskapsplan ständigt ska vara uppdaterad. Då ska kommunen också genomföra en samövning om vatten tillsammans med Eskilstuna kommun.

– Det är lag på att kommunen måste utbilda och öva sig hela tiden för att vara redo för en händelse.

I Strängnäs kommun finns en krisledningsstab med tjänstemän, och en krisnämnd med politiker som kan ta över om en kris skulle inträffa.

Ett av kommunens uppdrag under en krissituation är att se till att medborgarna får tillgång till information.

– Det är jätteviktigt att det finns information, snabbt och rätt. Även om det egentligen inte berör kommunens verksamheter måste vi ibland se till att folk får veta vad som händer.

Men det är inte bara kommunen som måste förbereda sig. Privatpersoner har också ett ansvar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) slår fast att alla måste vara beredda att klara sig själva i 72 timmar utan assistans från någon annan.

Det betyder att alla måste ha ett litet förråd med mat och vatten, varma filtar och kanske batterier till radion.

– Man är alltid ansvarig för sin egen och sina näras säkerhet, säger Annica Strandberg.

Hon tror att många kriser drabbar stadsborna hårdare än de som bor på landet.

– På landet kanske det finns en vedspis som det går att laga mat på, och kanske ett utedass. Men i stan kanske man har en grill hemma, den går också att laga mat och värma vatten på.

Hon rekommenderar de kurser som finns hos bland annat Lottakåren och Civilförsvarsförbundet.

– Om man inte går kursen borde man åtminstone ta reda på hur man ska agera i en krissituation. Det finns bra information på bland annat msb.se, dinsakerhet.se och Civilförsvarsförbundets hemsida, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om