PĂ„ Mariefredsskolan har man redan kommit i gĂ„ng. HĂ€r har kökspersonalen tagit ett initiativ till ett minikostrĂ„d â en samtalsgrupp dĂ€r eleverna sjĂ€lv fĂ„r tycka till om vad de tycker om skolmaten.
"Elevdemokrati" kallar Annika Unt, som driver projektet Den gröna trÄden, det.
â Det Ă€r ett lysande exempel pĂ„ vad vi Ă€r ute efter: vi vill öka kontaktytan och samarbetet, sĂ€ger hon.
Ambitionen med projektet Ă€r att hitta nya sĂ€tt att diskutera maten i kommunens verksamheter. MĂ„nga har Ă„sikter kring till exempel skollunchen â nĂ„got som blev tydligt i en debatt pĂ„ sociala medier i helgen, vilket tidningen berĂ€ttar om i en anslutande artikel.
Fokus mÄste enligt Annika Unt ligga pÄ att eleverna gillar maten och miljön dÀr de Àter.
â Det absolut viktigaste med skolmaten Ă€r att den blir uppĂ€ten. Allt vi slĂ€nger betyder bortkastade pengar och en elev som inte har Ă€tit sig mĂ€tt. Det Ă€r direkt kopplat till resultaten i skolan, dĂ„ hjĂ€lper det inte hur bra mattelĂ€rare vi Ă€n har.
Men kommunens mÄltidsservice mÄste Àven förhÄlla sig till politikens mÄl. DÀr ingÄr att andelen vegetariska rÀtter ska öka. NÀr barnen Àr delaktiga kan mÄltiderna Àndras sÄ att de Àr bra för bÄde kommunens och planetens ekonomi, anser Annika Unt.
à sikterna som barnen kommer med pÄ Mariefredsskolan Àr inte sÀrskilt drastiska, enligt Annika Unt.
â Synpunkterna frĂ„n barnen Ă€r kloka, det var inte alls sĂ„ att barnen bara pratar om hamburgare och pizza, som mĂ„nga skulle tro.