– Att 21 mars är den internationella Downs syndrom-dagen beror på att de som drabbas av sjukdom har tre upplagor av kromosom nummer 21, förklarar Åsa Myrelid.
Hon kommer ursprungligen från Eskilstuna men flyttade direkt efter studenten till Uppsala.
– Jag har fortfarande mycket kopplingar till Sörmland. Min svägerska kommer från Strängnäs, föräldrarna bor kvar i Eskilstuna och dessutom har vi en sommarstuga i Näshulta, säger barnläkaren.
Hon arbetar på Akademiska sjukhuset och är knuten till Uppsala universitet.
– Jag är läkare på heltid. Föredrag håller jag vid sidan om. Till Strängnäs tar jag mig lätt fram och tillbaka samma dag med bil.
Det var under studietiden som Åsa Myrelid började forska om Downs syndrom – sjukdomen som drabbar ett av 800 födda barn i Sverige.
– Jag var bekant med Downs syndrom genom en grannflicka, barn på dagis och Lundbyskolan där jag gick på mellanstadiet, förklarar Åsa Myrelid.
Hon började arbeta som barnläkare 2002. Sju år senare blev Uppsalabons avhandling klar.
– Den hette kort och gott tillväxt och hormonbalans vid Downs syndrom, konstaterar Åsa Myrelid.
Måndagens föreläsning ska bland annat handla om allmän information, längdtillväxten hos barn med DS och behandling med tillväxthormon, luftvägsinfektioner samt förekomsten av ADHD och autismspektrumstörningar vid DS.
– Hon kommer att sätta fokus på syndromet, säger Anne-Marie Tärnvik Kunkel, ordförande i Strängnäs FUB; föreningen för barn och unga med utvecklingsstörning.
FUB arrangerar träffen ihop med Studiefrämjandet och Europaskolan.