Brandmannen tio år efter branden: "Minns natten väl"

En sommarnatt för tio år sedan larmades räddningstjänsten till restuarang Thai Garden. När de kom till platsen var branden fullt utvecklad. Byggnaden stod i lågor och gick inte att rädda.

Mårten Eskilsson var insatsledare under natten när Thai Garden brann.

Mårten Eskilsson var insatsledare under natten när Thai Garden brann.

Foto: Fanny Juhlin / Kristina Levin

Strängnäs2020-07-24 07:09

Fredagen den 24 juli är det tio år sedan restaurangen Thai Garden brann.

Det var en 46-årig kvinna som ägde en konkurrerande restaurang som erbjudit en 21-årig man 3500 kronor för att bränna ned Thai Garden. 21-åringen tog emot mutan och brände ned restaurangen med hjälp av sin 20-åriga kompis.

Bara några minuter efter larmet var räddningstjänsten på plats vid Thai Garden. Mårten Eskilsson var först på plats och var även insatsledare under den natten.

– Jag hade beredskap hemifrån. Jag fick larm vid fyra på natten och åkte då direkt mot Thai Garden. Redan när jag närmade mig Gyllenhjelmstorget var det rök på gatorna och då förstod jag att det var en rejäl brand det handlade om, berättar han.

Väl framme vid Thai Garden var branden fullt utvecklad. Mårten Eskilsson tog då fram en pulversläckare ur insatsbilen för att känna att han gjorde något fram tills dess att resten av styrkan anlände till platsen. Branden var dock så pass kraftig att Mårten Eskilssons försök att hindra branden själv inte gav någon effekt över huvud taget.

– Jag lämnade då en lägesrapport till styrkan som var på väg att de skulle påbörja släckningsarbetet direkt när de kom fram till Thai Garden, berättar han.

Mårten Eskilsson förklarar att personen som startade branden kastade in flaskor med brinnande vätskor i byggnaden. Finns det mycket brännbart material runt om, vilket det gjorde, så kan branden sprida sig väldigt snabbt. Det kan handla om enstaka minuter.

När resten av styrkan kom till platsen gick de in i byggnaden för att slå ned branden och även för att se så att det inte fanns folk kvar i byggnaden, vilket det inte gjorde.

– Vi drog en slang från den första brandbilen som var på plats för att påbörja släckningsarbetet. Sedan fick vi mer förstärkning och då kunde vi gå på från fler håll. Vi använde även en skylift för att jobba från en högre höjd, berättar Mårten Eskilsson och fortsätter:

– Vi insåg ganska snabbt att vi inte skulle kunna rädda huset utan fokuserade mer på att branden inte skulle sprida sig till andra byggnader, vilket vi lyckades med. Vi hade tur med vädret, hade det blåst mer och varit mer tryck mot bebyggelsen bakom hade det varit mycket svårare att hindra branden att sprida sig. Vi hade tur också för byggnaden bakom hade en brandmur som är till för att förhindra bränder att sprida sig.

Totalt var det tre styrkor på plats vid branden. Det motsvarar cirka femton brandmän från både Strängnäs och Åkers Styckebruk. Det tog ungefär fem timmar för dem att släcka det värsta av branden men eftersläckningsarbetet höll dock på fram till söndagen.

Mårten Eskilsson minns brandnatten väl.

– Det jag minns mest var att branden redan var väldigt kraftig när jag kom till platsen trots att det inte brunnit så länge. Sedan var det ju även en anlagd brand och det blev en rättsprocess efter, så det var även väldigt mycket diskussioner kring det. Man tror inte att en sådan grej händer i en liten stad som Strängnäs.

Efter branden blev restaurangägarnas ekonomi lidande. De blev även personligt berörda då deras familjeverksamhet blivit totalförstörd.

Inför artikeln har tidningen kontaktat de tidigare ägarna och frågat om de ville medverka, men de har avböjt.

Thai Garden

Efter branden valde de före detta ägarna att inte fortsätta med restaurangen och sålde den istället. Redan 2011 byggde de nya ägarna upp Thai Garden igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!