Campingvärden Curt Öhrström på Löts camping lyfter det gula handtaget som innehåller analysutrustning för nykterhetstestet. Han blåser ner i munstycket genom att hålla det en knapp decimeter från munnen. Utandningen är några sekunder lång innan apparaten ger ifrån sig ett pipljud. Det är ett godkännande som betyder att Curt Öhrström är nykter, i vart fall har han garanterat under 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft.
– Hade det stått en bil här nu så hade bommen gått upp, konstaterar Ulf Eklund, ordförande i medlemsföreningen Caravan club Sörmland, där Löts camping ingår.
Det är Löts camping som med 130 platser har alkobommen sedan i höstas.
Utrustningen finns där för att minska risken att någon kör ut ur campingen som rattonykter.
– Det är en social kontroll, det är inte polisverksamhet som vi sysslar med här, säger Lennart Lindberg, trafikansvarig i styrelsen vid Caravan club Sörmland.
Apparaten som föraren blåser i hålls en bit från munnen av hygieniska skäl.
Systemet är inte menat som ett fängelse som stänger in campingbesökare, det är tänkt som ett hjälpmedel.
– Kanske har man haft fest dagen innan och känner inte av att man fortfarande är onykter dagen efter. Bommen talar då om att du inte är lämplig som förare ute på vägarna, säger Sixten Gardevåg, trafikkommittén i Caravan club Sörmland.
Det går att med låsbricka fortfarande öppna vägbommen och ta sig ut ur campingen i bil även för den som kör onykter. Men den som blåser onykter startar en melodi i receptionen som avslöjar föraren.
– Hittills har vi inte varit med om att någon har blåst onykter. Händer det och personen kör iväg i alla fall får vi ta ett samtal när den kommer tillbaka, säger Ulf Eklund, ordförande i Caravan club Sörmland.
Nykterhetstestet är inte tänkt som utpekande heller. Den som vill köra och är osäker på om det går enligt lagen kan bara gå ner i källaren under receptionen. Där finns en annan utrustning för att göra ett nykterhetstest som kan fungera som egenkontroll.