En nattaktiv hjälte: "Jag skulle behöva göra ännu mer"

"Det värmer i hjärtat att ha blivit nominerad." Caroline Nygren, känd från främst Nattjouren, är den första av totalt tre kandidater till utmärkelsen Årets lokala hjälte som tidningen har lanserat.

"Daltande ligger inte för mig", berättar Nattjourens Caroline "Carro" Nygren som har chansen att bli Årets lokala hjälte i tidningens spridningsområde.

"Daltande ligger inte för mig", berättar Nattjourens Caroline "Carro" Nygren som har chansen att bli Årets lokala hjälte i tidningens spridningsområde.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-11-14 20:23

Hon har bott ungefär halva sitt liv i Mariefred men kan sedan ungefär tre månader titulera sig Strängnäsbo.

– Vi trivs jättebra i det nya området vid Finningerondellen där vi skaffat ett radhus, berättar 34-åringen.

Familjen består av maken Niclas och deras 13-åriga dotter Emilia.

– Min man har alltid stöttat mig när jag varit iväg under kvällar och nätter.

Tillsammans med två andra kvinnor startade hon Nattjouren 2014.

– Jag hade nattvandrat tidigare men är den typen av människa som helst agerar. Nattvandrare får bara iaktta och larma, konstaterar Caroline Nygren.

Att hon bryr sig så mycket om hur ungdomar mår kan bero på hennes bakgrund. Caroline "Carro" Nygren hade det tufft under femman, sexan och sjuan.

– Jag började röka och dricka tidigt. I gänget som jag umgicks med är flera döda nu. På den tiden bodde jag i en förort till Sundsvall.

Hennes föräldrar har aldrig levt under samma tak och inför årskurs åtta flyttade Caroline Nygren till pappan i Mariefred.

Det kan ha blivit hennes räddning. Ganska snart förvandlades betygen från överlag IG till en kombination av godkänt och MVG.

Sin blivande man träffade hon inte långt senare och paret levde under några år i hans hemstad Stockholm. När Emilia föddes ville dock Caroline återvända till Mariefred, där hon alltså blivit känd för sitt engagemang i Nattjouren plus sju genomförda spökvandringar.

– 2018 utsåg Rotary mig till Årets Mariefredsprofil. Det är jag stolt över, liksom att jag är aktuell för den här utmärkelsen.

Hur mycket tid lägger du ner på att träffa, eller söka upp, ungdomar?

– Enligt min man för mycket. Men jag skulle behöva göra ännu mer.

Berätta hur du agerar ute på fältet?

– Jag styr med hela handen, och kallas för "mamma med fingret". Daltande ligger inte för mig, ett nej är ett nej. 

Är du rädd ibland?

– Aldrig.

Vad är det värsta som hänt?

– En gång fick jag ett knivstick i magen. Men det var ingen svår skada, dessutom helt oavsiktlig. Vi skulle gå emellan några som bråkade. Kniven var bara framme för att hota.

Det som oroar Caroline Nygren är att droger och alkohol krupit längre ner i åldrarna.

– Det finns många personer från andra orter som kommer hit och drar i våra ungdomar. Då gäller det att få de yngre på rätt sida.

Framöver kommer Strängnäsborna att få se mer av Caroline Nygren.

– Redan nu tar jag varje kväll en runda runt Resecentrum tillsammans mina finska lapphundar Dolly och Hjördis. De har hjälpt mig mycket. Jag tänker också engagera mig i Tryggare gator.

Har du några andra hobbys?

– Hundarna. Vi medverkar gärna vid utställningar, om det går. Sen ska jag börja träna på gym igen.

Är du politiskt engagerad?

– Nej. Jag var med i Moderaterna en period då jag startade eget företag, men i Nattjouren måste jag vara politiskt obunden.

Tror du på Gud?

– Ja, jag har alltid haft en tro, utan att gå i kyrkan. Men det händer att jag talar med "honom där uppe". Vid konfirmationen fick jag ett halsband med ett kors av en nära släkting. Det har jag aldrig tagit av mig.

Robert Christensen från Strängnäs var en av dem som nominerade Caroline Nygren till Årets lokala hjälte 2020. Han berättar:

– När jag såg annonsen tänkte jag direkt på henne. "Carro" är en rejäl människa. Bland ungdomarna förställer hon sig inte. Hon är tydlig, trygg och initiativrik. Jag vill lyfta fram hennes engagemang i Nattjouren. 

undefined
"Det är tråkigt att alkohol och droger kryper neråt i åldrarna, men jag drivs av att få ungdomarna på rätt väg igen", säger Caroline Nygren.
Mariefredsprofilen Caroline Nygren blev Strängnäsbo i somras. Nu är hon aktuell som en av tre utvalda kandidater till titeln Årets lokala hjälte 2020. "Det värmer i hjärtat."
Mariefredsprofilen Caroline Nygren blev Strängnäsbo i somras. Nu är hon aktuell som en av tre utvalda kandidater till titeln Årets lokala hjälte 2020. "Det värmer i hjärtat."
Årets lokala hjälte 2020

Strengnäs Tidning har lanserat Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som har bidragit till något positivt för orternas samhällsutveckling. Vår vd, Jenny Hoflund Bergvall:

"Det finns många människor som med sina insatser bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi chansen att bjuda på positiv läsning."

I dagarna presenterar vi tre utvalda kandidater, en av dem blir Årets lokala hjälte. Först ut är Caroline Nygren, känd från Nattjouren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!