Coronaviruset har tagit sig in i de kommunala verksamheter som många gånger omfattar samhällets mest utsatta personer.
– Vi har fall av smitta inom socialkontorets verksamheter, säger Annica Westling, tillförordnad socialchef inom Strängnäs kommun.
I begreppet "socialkontorets verksamheter" ryms bland annat särskilt boende för äldre, hemtjänst, personlig assistans och serviceboenden för personer med funktionsnedsättning.
– Av sekretesskäl vill vi inte gå in på vilken del av verksamheten det gäller. Det handlar om att vi vill skydda våra brukare och deras integritet. I nuläget finns smittan i en mycket begränsad omfattning, så mycket kan jag säga, säger Annica Westling.
Hur hanteras detta i verksamheten?
– Vår personal har den information de behöver för att kunna utföra sitt uppdrag. Det finns rutiner för basal hygien som alltid är viktiga att följa, och det är grunden även nu. Det som inte tillhör vardagen är skyddsutrustning som ska användas. För det finns en anvisning som alla fått information om.
Hur ser tillgången på skyddsutrustning till personalen ut?
– För dagen har vi allt vi behöver, men vi behöver jobba väldigt aktivt för det. Det har gjorts ett stort arbete i kommunen för att få fram skydd, och än så länge har det gått bra. Men det kan man ju bli galen på, att det är det man måste lägga tid på. Att det saknas är förskräckligt, ur både ett arbetsgivarperspektiv och medarbetarsynpunkt. Det är rimligt att medarbetare har en förväntan på att vi ska erbjuda dem rätt skyddsutrustning.
Hur hanteras personal som har varit i kontakt med smittade?
– Personal som känner symtom ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, precis som övriga invånare. Annars är de i tjänst. Personal vid äldreboende som uppvisar symtom kan från och med denna vecka erbjudas provtagning genom Region Sörmlands försorg. Detta kommer att utökas.
Och smittade brukare?
– De informeras om vikten av att vara i sin lägenhet. Om de behöver sjukhusvård sker det efter individuell bedömning.
Enligt Westling har coronasmittan konstaterats i socialkontorets verksamheter under de senaste två–tre veckorna.
Region Sörmland konstaterar att viruset finns i hela länet, och bedömer att det funnits en så kallad samhällsspridning redan i ett tidigt skede. Det innebär att personer har insjuknat utan att ha rest i ett utsatt område eller varit i kontakt med andra kända fall av covid-19.