Det har just varit skolavslutningstider i Strängnäs och eleverna firar den långa ledigheten från skolan. Men i år var inte 10-åriga Mio Lomner med på Fogdö skolas avslutning. Och något sommarlov blir det inte heller, i alla fall inte på samma sätt som för hans tidigare klasskompisar.
– Det behövs inte när man undervisar sina barn hemma. Vi följer barnens nyfikenhet när en fråga väcks. Livet har en annan rytm än skolan säger att man ska ha, säger Stefan Lomner.
Att hemundervisa barnen var något som han och hustrun Therese hade pratat om redan innan de fick Mio och två år senare Malva. Men innan sonen hade fyllt sju år, som är den ålder då skolplikten inträder, ändrades skollagen. Enligt den nya lagen kan ett barn få fullgöra sin skolplikt på ett annat sätt än lagen säger – men bara om verksamheten är ett fullgott alternativ med insyn och om det finns synnerliga skäl.
– Vi märkte att det blev avslag på alla överklaganden och vi ville inte kämpa, så vi lät Mio börja i ettan. Men han var ju van vid att få ta reda på saker själv, när han stötte på frågor eller mötte hinder. Den nyfikenheten försvann på bara en termin, säger Stefan Lomner.
I oktober förra året tog paret Lomner barnen med sig från Strängnäs till Åland, där hemundervisning är tillåtet. Mio Lomner, som har gått två år i kommunal skola i Sverige och därefter hemundervisats på Åland, tycker att det senare alternativet är bättre.
– Det är mer frihet när man själv får välja vad man ska göra. När jag gick i skolan i Strängnäs så vad jag inte så förtjust i matte men nu har vi hittat ett matteprogram på datorn som är jätteroligt, säger han.
Lillasyster Malva Lomner, som gick i kommunal förskoleklass i Strängnäs innan flytten till Åland, tycker att hemundervisningen är "ganska bra".
– Men jag som inte har gått i vanliga skolan vill gärna göra det också. Det verkar kul, säger hon.
En vanlig invändning mot hemundervisning är att barnen går miste om socialiseringen med andra barn.
– Men våra barn blir inte lika trötta som vanliga skolbarn. De har mer kraft och tid åt sina fritidsintressen där de träffar andra. Just nu är det friidrott som gäller, säger Stefan Lomner.
"Klassrum världen, läroplan livet". Så lyder den slogan som Rohus, kort för Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige, gjort till sin. Och så är det för Mio och Malva, enligt Stefan Lomner. Föräldrarna undervisar barnen på förmiddagarna, den tid på dagen då föräldrarna märkt att energin och lusten att lära är som högst. Tillsammans tar de reda på fakta genom internet och böcker. Ibland är de hemma, ibland ute – men mycket tid tillbringas på bibliotek. Vad undervisningen ska handla om avgör barnen.
Är du inte rädd för att ni ska missa att ge barnen viktiga kunskaper?
– Nej. Jag har pratat med många som hemundervisar och känner mig trygg i att vi kommer att kunna lösa det.