De låg bakom Instagramkontot

Fyra 17-åringar har nu klivit fram som killarna bakom Instagramkontot "Europaskolans vidrigaste". Aningen skamsna och ångerfulla förklarar de att det rört sig om ett internskämt.

Instagram 2js.jpg

Instagram 2js.jpg

Foto:

Strängnäs2014-02-06 17:51

Det var under torsdagen som Europaskolans rektor Thomas Axelsson fick besök i sitt arbetsrum av fyra av skolans elever. De kom för att erkänna att de låg bakom Instagramkontot "Europaskolans vidrigaste" som Strengnäs Tidning berättade om samma dag. Glädjande nog var det inte fråga om nätmobbning, som skolledningen fruktade.

— Vi var bara några killar som la upp bilder på oss själva som ett internskämt, säger en av killarna.

Kontot startades för drygt ett år sedan när eleverna gick första året på skolan. Den hårda beskrivningen säger de var menad att avskräcka andra från att vilja följa kontot, eftersom bilderna var menade för varandra.

— Jag blev lite rädd när jag läste om det i tidningen. Ingen av oss tog det på allvar, men vi inser att beskrivningen lät nog ganska rå, säger en annan.

På bordet framför dem ligger utskrivna versioner av de sex Instagrambilderna. De visar grimaserande pojkar som fotograferat sig själva. Ingen förnedring, ingen uthängning. Rektorn Thomas Axelsson är lättad.

— Jag är glad att det inte handlade om nätmobbning. Jag är också glad att de här fyra grabbarna kommer till mig, skrapar med foten och ber om ursäkt. Att de står för vad de gjort och dessutom möter medierna är viktigt, säger han.

Killarna säger själva att de hade glömt att kontot fanns och inte använt det på drygt ett år. De raderade det på en gång efter rektorns arga framförande i tisdags när de insåg att det blivit en så stor grej. De har också förklarat för klasskompisar och andra elever.

— Jag hörde förstaårselever som var oroliga för att det handlade om bilder på dem. Folk blev lättade när de insåg att det inte var så, säger en av killarna.

De tror att många av de 500 följarna inte är riktiga människor, utan reklamkonton och liknande. Själva bilderna hade i princip bara "gillats" av dem själva.

Rektor Thomas Axelsson ser det här som ett tillfälle att prata om hur man vill bli ihågkommen och diskutera etiska frågor och värdegrund. Att det i det här fallet inte handlade om mobbning hindrar inte skolan från att fortsätta arbeta för att förebygga att elever utsätts för kränkande behandling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om