Nämnderna ser lite annorlunda ut jämfört med hur det har varit de senaste åren. Strengnäs Tidning har tidigare berättat om beslutet att slopa nämnden för hållbart samhälle. Ansvaret för dessa frågor hamnar framför allt hos samhällsbyggnadsnämnden. Lennart Andersson (S) som blir nämndens nya ordförande tror att det är praktiskt.
– Många kommuner har en kombinerad bygg- och miljönämnd. Det har funnits i Strängnäs tidigare, säger han.
Den politiska administrationen har bantats, i och med att de elva ledamöterna i nämnden för hållbart samhälle försvinner. Teknik- och servicenämnden får också två ledamöter färre än vad föregångaren, teknik- och fritidsnämnden, hade.
– Den ska bli mer operativ. Mindre politik och mer fokus på ett utföra ett effektivt drift- och servicearbete. Det krävs inte så mycket politik för att bestämma hur man lagar asfalt bäst, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).
Även valnämnden minskas med två ledamöter. Men att färre politiker kan få sina röster hörda i nämnderna är inget demokratiskt problem, menar det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Lindell Rylén.
– När vi har så många småpartier som vi har i Strängnäs kommun kan inte alla partier bli representerade i nämnderna. Vi kan inte anpassa nämnderna efter det. Men vi får inte heller ha ett demokratiskt underskott. Man måste göra en noggrann avvägning, och det tycker jag att vi har gjort, säger hon.
Hon berättar att det fanns diskussioner om att minska antalet ledamöter i några av de andra nämnderna också, men att de kom fram till att de hade så stora verksamhetsområden att det behövdes elva ledamöter.
Även de kommunala bolagen Sevab och SFAB/SBAB:s styrelser minskas från elva och nio till sju ledamöter. Detta tycker Ingvar Lundborg (M) är bra. Han tar över som ordförande i de kommunala fastighetsbolagen efter Torgny Jonsson (C).
– Det är bara enklare. I en bolagsstyrelse är det en förutsättning för att kunna jobba effektivt. Insyn finns ändå, säger han.
Leif Lindström (S) sitter kvar som styrelseordförande på Sevab.