De upptäckte okänd sal inuti Långberget: "Som ett kyrkorum"

Ståltråd, rostiga ölburkar och glas. Men också en stege ner till den stora salen. Det upptäckte Rolf Wallinder och hans kompis Gunnar Jonsson när de skulle undersöka berget under platsen där Kungstornet ska byggas i sommar.

Strängnäs2016-04-23 06:00

Förhoppningar finns om att Kungstornet ska kunna uppföras på Långberget till sommaren. Initiativtagaren Rolf Wallinder har därför med hjälp av kompisen Gunnar Jonsson och en liten actionkamera undersökt marken på den aktuella utkiksplatsen.

– Eftersom jag önskar att tornet står kvar på Långberget i 100 år eller mer ville jag försäkra mig om hur konditionen var, konstaterar Rolf Wallinder när vi träffas en solig men småkall aprildag.

Eftersom han bott i Strängnäs sedan 1970-talet var Rolf Wallinder medveten om att det högst upp på Långberget funnits en vattentank med omkring 100 år på nacken.

– Den har ju inte använts sedan stan fick sitt vattentorn 1962, fortsätter Rolf Wallinder.

Två ventilationsrör på Långberget minner om nämnda vattentank. Tillsammans med dokumentärtecknaren Gunnar Jonsson har Rolf Wallinder använt det kortare röret för att skicka ner en actionkamera i bergrummet.

– Gunnar har varit till stor hjälp. Det var han som gjorde rent röret vilket var fullproppat med bland annat cigarettfimpar, glas och ölburkar. Mycket av skräpet han fick loss rasade förstås ner, berättar Rolf Wallinder.

Tack vare en lång, smal trästång med belysning och actionkameran kunde Rolf Wallinder via sin mobiltelefon studera den numera ganska torrlagda vattentanken.

– Det är tre meter jord ovanför och totalt sex–sju meter ner till botten. Material som använts för att bygga var murbruk och tegelsten. Betong fanns inte på den tiden.

Hur var känslan?

– Vi häpnade. Det är fantastiskt och kändes ungefär som att komma in i ett kyrkorum. På filmen ses en manlucka och en stege. Det skulle alltså vara möjligt att ta sig ner i bergrummet, vilket betyder att vi kan få två nya turistattraktioner på en och samma gång!

Cisternen är 13 meter lång och 8 meter bred. För att det inte ska uppstå några problem har Rolf Wallinder efter resonemang företaget som ska bygga tornet kommit överens om att stans nya turistattraktion kommer att stå på stålbalkar.

– Tornet blir 4,7 meter brett, 12 meter högt och väger fem ton. Det byggs i galvaniserat stål. Skriv gärna att det ska finnas en handikapphiss också.

– Gustaf V var på Långberget 1910 och skrev sin autograf. Nu hoppas jag att vår nuvarande kung kommer hit den dag som tornet invigs. Bara det skulle dra folk, säger Rolf Wallinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om