1986 utsågs han till Årets kock och 1998 fick han ta emot Gastronomiska Akademiens och Tore Wretmans hederspris.
Efter 40 år i restaurangbranschen finns det inte mycket mer för 56-årige Christer Lingström att bevisa matmässigt.
— Naturligtvis känns det konstigt. Men det var inte ett svårt beslut.
Orsaken till att Christer Lingström nu säljer Edsbacka bistro Strängnäs som han startade 2010 är att kroppen sagt ifrån.
— Kroppen är egentligen det enda man har, och den måsta man sköta om.
Christer Lingström har drabbats av utväxter i ryggraden som blir inflammerade och gör fruktansvärt ont.
— Det bedöms inte vara operabelt utan jag ska självläka med hjälp av medicin, säger han och fortsätter:
— Det är en ren och skär yrkesskada. 40 år i krogbranschen har satt sina spår.
Sakta men säkert blir nu hans rygg bättre men han får över huvud taget inte bära och kan därför inte arbeta i köket.
— Grunden i att vara restauratör och krögare är att vara på plats. Att inspirerar och motivera de anställda. Det kan jag inte göra nu.
Men Christer Lingström kommer inte att sälja till vem som helst.
— Nej, det ska vara till någon som kan förvalta det kök vi har utvecklat, någon som kan känna skillnaden på olja och smör i såser.
Under tiden fortsätter han att driva Edsbacka bistro Strängnäs.
Av de tre som nu under lågsäsong arbetar på krogen är två mångåriga medarbetare som följt med från Christer Lingströms krog Edsbacka i Stockholm som han drev i närmare 30 år.
— Jag känner ansvar och lojalitet mot dem och det kommer jag att vårda, säger Christer Lingström som numera bor i Strängnäs kommunens norraste del, på ön Arnö.
Men även när Edsbacka bistro Strängnäs är såld innebär inte det att Christer Lingström går i pension.
— Jag får många förfrågningar om att göra gästmiddagar och har precis sagt nej till 15 matprogram i tv. Men nu ska jag låta ryggen och ansiktet vila. Sedan kommer jag att börja jobba igen.
Vilket är ditt största yrkesmässiga ögonblick?
— Det måste vara när jag i början av 2000-talet gjorde en avsmakningsmeny för dåvarande statsminister Göran Persson och Frankrikes president Jacques Chirac i slottet Versailles guldmatsal. jag serverade bland annat lax och rådjur, lingongranité däremellan och sedan hallontårta. De var nöjda. Dagen efter serverade jag julbord på Warszawa slott, säger Christer Lingström