Flickan bor något längre än två kilometer från sin skola och borde därmed, utifrån sin ålder, ha rätt till skolskjuts. Det har hennes vårdnadshavare insisterat på, när de överklagat Strängnäs kommuns beslut att avslå deras ansökan om skolskjuts.
Strängnäs kommun menar dock att avståndsgränsen bara är ett riktmärke. Kommunen gör en bedömning för hela området som hemmet ligger i, och för det är grundregeln att skolskjuts inte beviljas.
Men det är inte bara skolvägens längd som ligger till grund för vårdnadshavarnas ansökan om skolskjuts. De har även tagit upp en "annan särskild omständighet". Den består i ett medicinskt tillstånd hos en vårdnadshavare, som gör att andra ofta måste hjälpa till eftersom hen själv inte är i stånd att lämna och hämta.
"Rätten till skolskjuts ska bedömas utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet", skriver Förvaltningsrätten i Linköping i en färsk dom. Elevens ålder, allmänna mognad, trafikfarligheten och särskilda omständigheter är sådant som ska beaktas, enligt rätten.
Domstolen kan inte se att en sådan bredare prövning har skett, vilket gör att överklagandet skickas tillbaka till barn- och utbildningsnämnden.
Det är för barn i förskoleklass till och med årskurs 3 som riktmärket för avståndsgräns är minst två kilometer. För årskurs 4–6 gäller fyra kilometer, och för årskurs 7–9 fem kilometer.