– Jag köpte en flygbiljett av Ethiad för hutlösa 3 000 dollar (drygt 18 000 svenska kronor). Resan var planerad till 3 april, redan dagen efter köpet ställdes dock avgången in. Jag har försökt kontakta bolaget, men telefonlinjerna är överbelastade – det går inte att komma fram.
– De flesta internationella flygen är inställda nu på obestämd tid.
Efter grundskola i Strängnäs och gymnasium i Södertälje har Jessica Kumlin totalt tillbringat närmare tre år i Australien, och acklimatiserat sig väl i Melbourne.
– Sedan september är jag här på ett studentvisum, jag skulle plugga till massör under två år. Planen och drömmen är att stanna här permanent.
Men i och med coronakrisen i landet har 23-åringen fått tänka om drastiskt.
– Skolan är stängd tills vidare samtidigt som det inte finns några jobb. Alla barer, inklusive den där jag jobbade, håller stängt. Om jag inte pluggar eller betalar för studierna får jag inte stanna. Jag känner ingen support från Australiens eller Sveriges regering.
Hur mår du nu?
– Självklart är jag stressad eftersom jag inte har något arbete, inte vet hur jag ska ta mig hem och inte vet hur det blir med pengarna jag betalade för flygbiljetten. Jag fortsätter att förlora pengar. Jag hörde att Qatar airways fortfarande flyger, men det går inte att boka via hemsidan, troligtvis för att många använder den.
Jessica Kumlin delar lägenhet med en nyzeeländare och har lyckats få ner hyran med 50 procent till och med augusti.
– Gatorna är lugnare än vanligt och det ligger helt klart en sorts spänning i luften.
Hon ser med blandade känslor på en eventuell hemresa.
– Jag är förkrossad i och med att mina drömmar att flytta hit läggs åt sidan. Har skapat mig ett liv här nu. I Sverige har jag en familj att komma hem till där det finns säkerhet och stabilitet tills jag kommer på fötter igen.
Tidningen har varit i kontakt med Sara Brynedal, presskommunikatör på Utrikesdepartement. Hon berättar bland annat:
– Det finns många svenskar på olika platser i världen just nu och läget är exceptionellt. När det gäller ersättning för flygbiljetter bör man i första hand vända sig till flygbolaget eller till sitt försäkringsbolag. Via appen UD resklar kan svenskar i utlandet hålla sig uppdaterade, vi har på detta sätt kunnat hjälpa många att ordna med en hemresa.