– Det finns ett mobilförbud som innebär att man av säkerhetsskäl inte får hålla på med sin telefon samtidigt som man kör. I det här fallet gjorde föraren uppenbarligen det när han tog fram sin telefon och filmade eller fotade, och då släppte fokus på sin bilkörning, säger Nikolas Persson, gruppchef på Strängnäspolisen.
Händelsen skedde i samband med en singelolycka på väg 55 på Norra Aspö i Strängnäs. Trafiken släpptes förbi olycksplatsen växelvis i sakta mak – då tog föraren sin chans att försöka filma den bil som hade voltat och stod på sidan vid vägrenen.
Men tilltaget uppmärksammades alltså av polisen, som tilldelade föraren en bötessumma på 1 500 kronor.
Olyckan var iögonfallande – men enligt Nikolas Persson är fenomenet att filma olyckor något som är återkommande.
– Jag var själv på plats vid olyckan tillsammans med räddningstjänsten och de upplever också det här problemet att förare av fordon gärna vill filma och fota. Det är ju inte bara olämpligt på grund av att det är olagligt att ha telefonen framme när man kör, utan det är ju också av hänsyn för de inblandade under en pågående räddningsinsats.
Själva dokumentationen av polisens insats har han ingenting emot. Snarare handlar det om att de inblandade antagligen inte vill bli filmade och få det utlagt på sociala medier.
– De här tittköerna som de kan kallas har alltid funnits, men nu på senare år när tillgängligheten till mobiltelefoner och bra kameror har blivit så pass mycket större är det många som vill filma och kanske inte tänker på att det kan finnas skadade personer som ligger där, säger Nikolas Persson.
Hur reagerade föraren när ni gav honom böter?
– Han visade stor förståelse. Mest blev han irriterad på sig själv och tyckte att det var onödigt. Han erkände på plats och uppgav att det aldrig ska ske igen.
Om man passerar en trafikolycka bör man vara uppmärksam på vägen och försöka ha tålamod, tycker Nikolas Persson.
– Vi stänger inte av vägen för att vi vill att folk ska bli sena till sina åtaganden, utan det handlar om säkerhet, för både oss och den drabbade. Vi behöver få arbetsro så att vi kan säkra olycksplatsen, ta hand om skadade och se till så att bärgare kan komma till olycksplatsen.