Räddningstjänsten i Strängnäs vill att drönarförare tänker till

Den nya drönaren är i drift efter en lång tids väntan på tillhörande fallskärm. Men för att allt ska gå säkert till så uppmanar räddningstjänsten nu andra att hålla extra avstånd. "Det finns en risk för krock annars", säger räddningschefen Mårten Eskilsson.

Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs, tycker att det är rimligt att kräva att andra håller avstånd under pågående insatser.

Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs, tycker att det är rimligt att kräva att andra håller avstånd under pågående insatser.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2024-07-03 16:06

Beställningen av fallskärmen gjorde räddningstjänsten redan i vintras. Men på grund av extra lång leveranstid så har den nya och större drönaren inte kunnat användas i skarpt läge än.

– Den här drönaren är väldigt tung. Så av säkerhetsskäl måste vi ha en fallskärm till den för att ingen ska riskera att få en fallande drönare på sig om det skulle uppstå tekniska problem, säger Mårten Eskilsson.

Men detta har inte stoppat räddningstjänsten från att öva. Redan i maj så skrev tidningen om hur förberedelserna pågick för fullt när tio piloter precis hade startat med utbildningen.

En av anledningarna till att de använder sig av drönare är för att kunna få en bättre lägesbild över situationen – och för att resurserna ska kunna fördelas på ett bättre sätt.

– Trots att vi inte hade fallskärm till drönaren så har vi kunnat öva på låg höjd på brandstationen under utbildningen, säger han.

Sedan den 1 januari 2021 gäller en EU-förordning som innebär att du som privatperson inte får flyga drönare i närheten av räddningsinsatser. Under våren 2024 så gick räddningstjänsten ut med vilket avstånd som de anser är rimligt inom kommunens gränser.

undefined
Den nya drönaren väger fyra kilo och är tyngre än de som räddningstjänsten tidigare haft.

Det är alltså upp till varje enskild person som kör drönare privat att hålla koll så att man inte stör räddningstjänsten i deras arbete.

– Efter att vi kollade med andra brandstationer i området så har vi kommit fram till att 500 meter är rimligt. Sen så kommer vi inte att mäta exakt hur långt bort andra kör utan det handlar mer om säkerheten så att det inte uppstår någon krock.

Enligt Mårten Eskilsson så innebär detta att man ska hålla sig från att flyga en radie på en kilometer vid pågående insats. Detta gäller oavsett om räddningstjänsten själva använder sig av drönare eller inte vid det specifika tillfället.

– Det handlar inte på något sätt att vi ska undanhålla att man inte ska få dokumentera själv, utan mer om ren säkerhet för de flygande resurserna.

Har ni varit med om att någon drönare stört er under pågående insats?

– Vi har inte varit med om det. Men jag vet på andra håll att det varit drönare som vid olika tillfällen flugit väldigt nära, så jag tycker att det är bra att vi bestämt en gräns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!