Anledningen till de bägge politikernas visit var Europadagen som infaller den 9 maj varje år, för att fira årsdagen av Schumandeklarationen som i dag betraktas som startskottet för EU. Dagen firas av unionens samtliga 27 medlemsländer.
Klockan 12 tog Lena Hallengren scenen och efter ett anförande lät hon eleverna ställa frågor.
– Jag var ungefär i er ålder när Sverige gick med i EU. Det blev ett tillfälle när man började drömma lite större och ha visioner inom politiken. Det gick att se hur saker som miljöförstöring och kriminalitet saknade gränser, inledde Lena Hallengren när hon först klev upp på scen.
Eleverna hade förberett frågor om EU, hanteringen av pandemin, möjligheten att införa ungdomsfängelser (med anledning av nyheten om den morddömde 17-åring som fritogs och som senare hittades i Strängnäs) och spionlagen.
Tredjeårseleven Kajsa Johansson frågade Lena Hallengren hur hon ser på unionens framtid.
– Jag ser med en viss oro på att de här krafterna som inte tror på samarbeten stärks. Jag tror att det är fel väg att gå att göra som Storbritannien och lämna EU, för det har inneburit massor med problem för dem.
– Man uppskattar när man får komma till skolor och får genomtänkta frågor. Och det var en kul blandning på frågorna, sa Lena Hallengren efter att hon klivit av scenen.
Hur ofta får ni tillfälle att komma ut till skolorna och prata med elever på det här sättet?
– Det är ganska sällan. De flesta skolor tar sig inte tiden och vill inte heller bara bjuda in ett parti. I valrörelsen är det också främst i debattform. Sen tycker inte jag att det är konstigt att Sveriges största parti får lite större utrymme än de som är minst.
Tre timmar senare var det statsminister Ulf Kristerssons tur.
Eleverna ställde då frågor om Nato, euron och höghastighetståg, bland annat.
– Det var mycket funderingar om Europa och alla de stora samtidsfrågorna. Lite mer internationellt fokus här, och jag tycker ibland att vi talar för lite internationell politik i Sverige trots att det är så ohyggligt viktigt, sa han efteråt.
Vad hoppas du på att eleverna tar med sig från dagen?
– Dels att det är stora och viktiga frågor som vi håller på med nu. Jag tycker också att det är viktigt att man lär sig att ha respekt för varandra och tycka olika. Det är hela idén med demokrati.