– Folk tycker att det är väldigt tråkigt och påfrestande att inte kunna träffas. Det är ju det man mår bra av, säger Carolina Cammenberg, ordförande i Europakåren, Europaskolans elevkår.
Enligt en rapport av Sveriges elevkårer ökade stressen bland elever under vårens omgång av distansplugg. "Oroväckande", tycker Carolina Cammenberg, men samtidigt är trenden inte särskilt tydlig på Europaskolan.
– Vi i kåren har inte fått höra så mycket om det från våra medlemmar. Lärarna frågar alltid om hur vi har det och kuratorn finns tillgänglig även på distans. Vi är bra på att ta hand om varandra, säger hon.
Carolina Cammenberg bedömer att en del elever tycker att det är skönt att vara hemma och får energi av det, medan andra har svårare att hålla motivationen uppe.
Europaskolans sätt att organisera undervisningen fungerar väldigt bra, enligt henne.
– Vi följer vår vanliga schema och har alltid webbkameran på. Kårmedlemmarna upplever att det funkar bra som helhet. Man känner sig inte borttappad, utan det är snarare så att man fajtas med sig själv.
På Thomasgymnasiet verkar fjärrundervisningen hittills inte heller ha lett till några större problem för eleverna, enligt kuratorn Annelie Ceder:
– Jag skulle säga att det är både och. Det finns de som trivs med distansundervisning och de som tycker att det är jobbigt av olika skäl. Det är högst individuellt, gemensamt är att eleverna längtar tillbaka till skolan.
Hon berättar att gymnasiet tillhandahåller samma stöd till eleverna. Dessutom har hon gått ut med information om vart eleverna kan vända sig om de behöver stöd gällande det psykiska välmående.
– Från min synvinkel har jag inte sett en ökad elevohälsa. Det viktiga är att hålla god kontakt med våra elever trots att de läser på distans.
Enligt regeringens beslut ska gymnasieelever undervisas på distans till och med den 7 januari. Men Carolina Cammenberg är medveten om att en förlängning kan bli aktuell.
– Jag tror nog inte att det skulle vara hela världen. Många elever och föräldrar tycker att det är tryggare att vara hemma med tanke på corona, säger Carolina Cammenberg och fortsätter:
– Man har ju ändå hoppet uppe om att det ska bli bättre. Folk vill att det ska vara över så snart som möjligt, men samtidigt vill man ha säkerhet. Då håller man ut lite.