Ulf Kristersson (M) och Torgny Jonsson (C), var kommunalråd när beskedet om Hemglass i Strängnäs blev offentligt. Samtida med det kämpade Strängnäs kommun med nedläggningen av pansarregementet P10 som 550 anställda berördes av. I mars år 2005 varslades 382 ur arbetsstyrkan på regementet. En månad senare kom beskedet om Hemglass och de 170 som arbetade där.
– Det var väldigt jobbigt, de kom samtidigt de där nedläggningarna, säger Torgny Jonsson, när Strengnäs Tidning ringer honom.
– Hemglass kom på 1970-talet till Strängnäs och fabriken byggdes ut i många etapper. Det gick bra för dem men så drog de ner produktionen. Vi träffade deras ledning och försökte övertyga dem om att de gjorde fel som stängde i Strängnäs. Men det var inget som Strängnäs kommun kunde styra över, vi hade ingen som helst påverkan. Vi kunde bara acceptera beslutet.
Hur gick diskussionerna i kommunledningen?
– Det var väldigt dramatiskt. Nedläggningen drabbade ju även de anställdas familjer. Det var nästan overkligt att bli av med båda de här stora arbetsgivarna.
Fanns det en plan för att gå vidare?
– Jag tycker ändå att omställningen gick ganska bra. De som blev uppsagda blev omhändertagna av arbetsförmedlingen, det var där kraft lades. Det blev inte så dramatiskt för Strängnäs som vi hade trott innan. Ganska snart kom vi på fötter och hade inte fler arbetslösa än andra kommuner, säger Torgny Jonsson.
Ulf Kristersson (M) minns att tankarna gick lite olika vid de båda nedläggningarna.
– P10 var ju ett politiskt beslut och även om vi gjorde allt vi kunde för att rädda just vårt regemente visste vi nog innerst inne att riskerna var stora och att de professionella möjligheterna för medarbetarna skulle vara rätt goda i Stockholm och Enköping.
Beslutet om nedläggningen av Hemglass var mer oväntat, säger Ulf Kristersson.
– Det var dessutom ett kommersiellt beslut som vi aldrig kunde påverka. Företagsledningen skötte det bra gentemot kommunen men visst är det problematiskt när allt färre av den sortens jobb i produktion finns kvar. Varje stad behöver en mix av jobb och då gäller det för kommunledningen att se till att man blir en attraktiv plats för nya företag. Alla gillar Strängnäs som idyll. När det gäller detta med att också vara dynamisk har vår lilla stad en bit kvar att gå. Men jag tror de jobbar på det, säger han.