På hösten 1956 utbildades de första svenska FN-soldaterna i Strängnäs för att sedan skickas ner till Egypten under Suezkrisen. En av dessa soldater var Olle Brennius som i lördags närvarade på Multeum när utställningen om 60 år av fredsbevarande insatser i FN:s tjänst invigdes i Strängnäsrummet.
– Allting gick blixtsnabbt, det hade ju aldrig hänt förut. Det var 6 000 sökande och 340 som togs ut. Vi ryckte in den 18:e och flög iväg den 24:e, säger Olle Brennius.
Han har forskat i 15 år om den första FN-bataljonen som han själv ingick i och Olle Brennius dagboksanteckningar ligger till stor del som grund för utställningen. Det gör även Roland Frid fotografier som går att skåda i stort format på utställningen.
– Jag kunde bara framkalla bilderna mitt i natten så jag fick bo ensam i ett tält, minns Roland Frid som var stabskompaniets fotograf.
Den tredje deltagaren i den första svenska FN-tjänstgöringen som var på plats vid utställningens invigning var Bo Olsson.
– Det var nog äventyret som lockade mest, säger han angående varför han ansökte om att få tjänstgöra.
Katja Sinn ansvarar för utställningen.
– Man har inte lyft militärhistorien här i Strängnäs tidigare, den är viktig och det kändes som att det var dags. Dessutom är det 60 år sedan i dag och kanske sista möjligheten att kunna intervjua de som var med, säger hon.
Dåtiden knyts ihop med nutiden på utställningen, elever från Strängnäs Montessoriskola jobbade med ämnet krig och fred inför utställningen och resultatet går att skåda i Strängnäsrummet. Eleverna fick bland annat träffa barn på asylboendet och skapat kartor som visar deras flyktväg till Sverige.
– Det är viktigt att lyfta det här till samtiden och hur vi påverkas lokalt av det som sker i omvärlden. För 60 år sedan var det FN-soldater som kom hit, i dag är det flyktingar som kommer hit till asylboendet, säger Katja Sinn.