Ett år efter folkomröstningen

Nu är det ett år efter folkomröstningen men Föräldranätverket har inte gett upp kampen om skolan. Nu engagerar sig flera av förgrundsgestalterna politiskt.

OB-folkomrostning2.jpg

OB-folkomrostning2.jpg

Foto:

Strängnäs2014-06-08 20:00

Föräldranätverkets alternativ fick flest röster i folkomröstningen, men politikerna stod fast vid sitt beslut. Omorganisationen av skolan var redan genomförd och årskurs 4-9 gick nu på Paulinska skolan och Karinslundsskolan.

Nu blickar Föräldranätverkets Mats Persson, Pia Steensland och Per Engkvist tillbaka på sin kamp.

– Vi föräldrar har aldrig motsatt oss förändring. Vi ville bara ha bevis för att det de ville genomföra var bäst för våra barn, säger Pia Steensland.

De medger att skolan som den såg ut då också var i behov av en omorganisation.

– Men vi var skeptiska, underlaget till beslutet var för dåligt. Det fanns bara ett förslag till beslut, säger Per Enkvist.

Att ta fram ett eget förslag är inte så lätt för föräldrar, eller för den politiska oppositionen som inte har samma tillgång till kommunens tjänstemän.

Föräldranätverket arbetade målmedvetet för att få till en folkomröstning, men den blev inte av förrän majoriteten redan hade genomfört omorganisationen. Föräldranätverket menar att de styrande politikerna förhalade det hela, och väljer att tolka valresultatet som de passar dem.

– Politikerna menade att valdeltagandet var lågt. Men alternativ B fick 3 352 röster. Det är dubbelt så många som Folkpartiet fick i kommunalvalet, och det räckte till fyra platser i kommunfullmäktige, säger Mats Persson.

Han är missnöjd med hur folkomröstningen har följts upp. Det har knappt varit någon återkoppling eller debatt från kommunens sida, menar han, trots att så många människor uppenbart var missnöjda med majoritetens beslut.

– Det skulle hållas föräldraråd, men det fördes inte ens protokoll. Vi upplever inte att dialogen mellan politiker och föräldrar har varit bra, säger han.

Nu har ett år gått sedan Strängnäsborna gick till vallokalerna för sin första lokala folkomröstning.

– Nu ser vi konsekvenserna av omorganisationen. Ett av argumenten var att de ekonomiska resurserna skulle styras från lokaler till personal. Men nu finns det fler tomma platser i skolan än förut, och det har inte blivit fler lärare, säger Pia Steensland.

Både hon och Mats Persson har tagit steget från engagerade föräldrar till fritidspolitiker som en följt av det här, hon i Kristdemokraterna och han i Moderaterna.

– Det vi har sett önskar vi att hela Strängnäs befolkning fick se. Det var en skrämmande upplevelse att se hur viktiga beslut som påverkar så många kan tas så lättvindigt, säger Pia Steensland.

– Jag måste ge mig in i det här och förändra det inifrån, säger Mats Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om