Experterna: Det är bra att prata om det

Den här gången var det ingen mobbning. Men det är ändå bra att diskussionen kommer upp i dagsljuset, enligt de experter som tidningen talat med.

Strängnäs2014-02-06 17:48

— Man behöver prata om nätmobbning. De flesta unga har erfarenhet av det, även om de inte blivit utsatta själva kan de ha sett kommentarer eller liknande, säger psykologen och psykoterapeuten Åsa Landberg, som bland annat jobbat åt barnombudsmannen, Rädda barnen och Brottsoffermyndigheten. .

Hon tror att det är viktigt att vuxna visar att de vet vad som pågår på nätet. Ibland har man känslan av att det man skriver på nätet är lite hemligt, men ofta är det precis tvärtom. En kommentar på nätet kan ses av tusentals medan ett ord öga mot öga kanske bara hörs av de som står runt omkring.

— Man känner sig lite förrädiskt trygg, man tror att ingen ser en. Och det är viktigt att påpeka att vuxna kan bete sig minst lika illa som barn, säger Åsa Landberg.

Hon får medhåll av Sonny Andersson, verksamhetsutvecklare på Rädda barnen.

— Vår erfarenhet är att om vuxna visar att de vet, ger det effekt. Om läraren på skolan lyfter fram händelsen och pratar om det, då kan det bli bättre, säger han.

Han tror att vuxna oftast inte ser internet som en del av det verkliga livet, men att unga gör det i större utsträckning. Därför är det också svårt för vuxna att få tillräcklig insyn i vad som händer på nätet.

— Det är många vuxna som inte hänger med i utvecklingen och inte är delaktiga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om