Fälld Knutbypastor gör samhällstjänst – i Strängnäs

Han skulle rena världen genom att ha sex med församlingsmedlemmar – bland dem en 17-åring. I våras fälldes den tidigare Knutbypastorn för sexbrott. Nu gör han sin samhällstjänst – hos Frälsningsarmén i Strängnäs. "Jag tar totalt avstånd från allt vi stod för i Knutby", säger han. 

"Jag har aldrig någonsin känt att något är fel och det finns inga som helst klagomål på honom, så jag skulle nog säga att vi har lyckats med vårt uppdrag", säger Frälsningsarméns Daniel Viklund.

"Jag har aldrig någonsin känt att något är fel och det finns inga som helst klagomål på honom, så jag skulle nog säga att vi har lyckats med vårt uppdrag", säger Frälsningsarméns Daniel Viklund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Åsa Wallin

Strängnäs2020-07-09 21:33

Uppsala tingsrätts avgörande i den andra uppmärksammade Knutbyrättegången kom den 13 mars i år. Då fälldes tre före detta Knutbypastorer för olika former av övergrepp i den frikyrkliga Upplandsförsamlingen under åren 2014–2016. 

En av dem, Urban Fält, fälldes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning år 2015. Påföljden blev villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst.

Några veckor senare slog Frivården fast att Frälsningsarmén i Strängnäs var en bra miljö för denna samhällstjänst.

Av Kriminalvårdens arbetsplan framgår att Fält gjorde sitt första arbetspass söndagen den 12 april 2020. Privat är dock Fält aktiv i den frikyrkliga rörelsen sedan flera år.

Enligt folkbokföringen flyttade han i februari 2017 från Knutby till Strängnäs. I november 2017 står han, på en bild i Frälsningsarméns Instagramflöde, längst fram i lokalen och spelar instrument på ett musikkafé. Samma sak på nyårsfirandet det året. 

Under rättegången berättade han att han fått samtalshjälp via Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram.

Han är sedan den 30 mars i år skriven på en adress på samma fastighet som församlingens lokal och har under våren haft en musikaliskt framträdande roll i sånggudstjänsterna i Ugglans park. 

Den 10 juni stod han också sida vid sida med kårledaren Daniel Viklund, när Frälsningsarmén fick Kristdemokraternas Vitsippspris 2020 för kårens ungdomsarbete.

*** Knutbydramat ***

För att förstå mer om Knutbyförsamlingen backar vi tillbaka till januari 2004.

Då mördas Alexandra Fossmo – hustru till pastorn Helge Fossmo och syster till Åsa Waldau, mer känd som Kristi brud. En annan medlem skadas svårt. Fossmo får livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

Tio år senare har lugnet kommit tillbaka till församlingen, skriver Aftonbladet. Nu är Urban Fält, efter många år i Knutby, en av dess nya pastorer – utan teologisk utbildning. Snart återvänder också Åsa Waldau från en självvald gemenskapsexil.

De båda bildar snabbt en stark ledarduo och styr under ett par års tid församlingen med hjälp av våld, sex och pennalism. Situationen exploderar i slutet av 2016 när vittne efter vittne börjar berätta om en sektliknande miljö. 

Högst har Åsa Waldau stått, med Fält som sin högra hand.

Hösten 2016 tvingas han bort och snart lämnar även Waldau. De anklagas för maktmissbruk och för att ha skapat osunda kulturer kring sig själva. Församlingen upplöses. Enligt SVT:s dokumentär rasade allt när Urban Fälts sexuella aktiviteter avslöjades. Församlingsmedlemmar beskriver hur flera kvinnor ska ha utnyttjats sexuellt.

Åtal väcks i maj 2019, rättegången inleds i januari i år och i mars fälls alltså Fält, mot sitt nekande, för sexuellt utnyttjande av en vid tiden 17-årig församlingsmedlem. Enligt vittnesmålen handlar det om en längre tids alltmer fysiskt intima handlingar, som slutade med ett samlag. Fält medgav händelserna, men menade att det inte var brottsligt.

Från rätten sammanfattas hur han tidigare ska ha sagt att han var "ansvarig för det sexuella" och, i Jesus ställe, skulle "göra det världen gjort orent rent" genom att ha sex med kvinnor i församlingen. Det skulle skynda på Jesus ankomst, sas det. 

I domskälet konstateras att Fält ansågs ha en nära relation med Gud och att den som gick emot honom inte bara riskerade att bli utstött från gruppen, "utan även att gå förlorad i evigheten".

*** Frivården ***

Hur har Frivården resonerat när en person som fällts för sexbrott i en frikyrklig församling bedömts lämplig för samhällstjänst hos en annan frikyrka?

Elisabeth Petersson, kriminalvårdsinspektör på Frivården Mälardalen, svarar att hon inte kan uttala sig om specifika fall. 

Hon förklarar dock hur det fungerar generellt när en domstol dömt ut samhällstjänst. Frivården ansvarar för schema, bedömning av lämplighet och val av plats inom i första hand ideella föreningar, alternativt kommunala och statliga verksamheter och "i särskilda fall" privata. Hon skriver också: "Särskild hänsyn tas förstås till viss typ av brottslighet." 

Fälts samhällstjänst vill hon inte kommentera, utan hon hänvisar till Kriminalvårdens huvudkontor. 

Där bekräftas att hans samhällstjänst påbörjades den 12 april och ska avslutas den 28 juli i år. Några svar om ett eventuellt resonemang kring lämpligheten i placeringen får vi dock inte, då uppgifterna är sekretessbelagda.

I förundersökningen ingår Kriminalvårdens personutredning av Urban Fält inför rättegången. Där står:

"(XX) eventuella brottslighet verkar, av vad han själv berättar, bunden till den dysfunktionella miljö han levt i med församlingen samt med den upphöjda position han haft i denna gruppering. Då han i dag inte längre ingår i denna kontext anser Frivården att återfallsrisken är låg och det finns inget övervakningsbehov.".

Och: 

"I dag har (XX) byggt upp ett nytt umgänge i en konventionell religiös rörelse där (XX) upplever att han träffar människor med en sund inställning till religiositet och relationer vilket han anser hjälper honom att lämna det förflutna bakom sig.".

Det står också att samhällstjänst bör kombineras med ett behandlingsprogram för sexbrottsdömda, vilket Fält enligt Kriminalvården ställt sig positiv till.

*** Frälsningsarmén ***

Hur har Frälsningsarmén resonerat när det gäller att ta emot en person som fällts för sexbrott i en församling?

Elisabeth Beckman, förvaltningschef på Frälsningsarmén centralt och i sommar vikarierande pressansvarig, svarar på frågan genom att hänvisa till Kriminalvårdens personutredning, där Fält alltså bedöms vara lämplig för samhällstjänst och ha låg återfallsrisk. 

Hon poängterar också att det var Frivården som kontaktade Frälsningsarmén med frågan om samhällstjänst.

– Vi har tagit emot flera personer via Frivården, som varit nöjd med att vi har kunnat ta ansvar för och sysselsätta de här personerna, säger Elisabeth Beckman.

Hon poängterar också att Fält inte är aktiv i den kyrkliga verksamheten.

– Den här personen har inga som helst uppgifter inom själavård eller arbete med barn, unga eller andra personer där man kan riskera att göra någonting man inte ska. Hans uppgifter är vaktmästeri, verkstadsarbete, ljudteknik och lokalrenovering – praktiska uppgifter. Allt han gör gör han under handledning av Daniel Viklund eller annan person i verksamheten, säger Elisabeth Beckman.

Daniel Viklund är kårledare i Strängnäs och handledare för samhällstjänsten.

Han börjar med att förklara att det var "en olycklig slump" att Fält fanns med när Vitsippspriset delades ut.

– Han fanns på plats och just då tänkte jag inte på det, men så här i efterhand kan jag förstå att det kan tolkas som att han är delaktig i vårt ungdomsarbete. Det är han inte. Alla som gör socialt arbete hos oss gör det inom praktiska områden. Vi skulle aldrig äventyra vår hjälpsökande verksamhet. Han är inte ens aktiv medlem utan har ett så kallat vilande medlemskap. Man får inte vara medlem under en rättsprocess.

Sedan samhällstjänsten inleddes har Fält inte heller fått stå på scenen i kårens musikaliska sammanhang. 

– Det kändes bäst så. Jag är ju medveten om att han varit en kontroversiell person, men han är verkligen en ödmjuk människa.

Kårledaren fortsätter:

– Efter att ha känt honom i tre år, mött den brutna och skamfyllda människa han var då och sett den förvandling han genomgått, så vill jag säga att om inte han är omvänd så finns det inga omvända människor. Det vore oerhört olyckligt att cementera den bild av honom som tidigare har beskrivits i massmedia. Jag har aldrig någonsin känt att något är fel och det finns inga som helst klagomål på honom, så jag skulle nog säga att vi har lyckats med vårt uppdrag, säger Daniel Viklund.

*** Urban Fält ***

Urban Fält har valt att svara på tidningens frågor via mejl.

Hur hamnade du i Strängnäs?

– Jag blev utesluten och bortkörd från min familj och mitt hem, hade ingenstans att ta vägen, hamnade i Strängnäs för att jag här fann någonstans att bo tillfälligt, för att slippa bo mer i bilen, säger han. 

Hur ser du i dag på det som hände i Knutby?

– Jag blev ju en av ledarna efter många år av hjärntvätt. Jag hade stor del i att utföra de hårda beslut som min ledare tog. Det drabbade människor hårt. I tron att jag tog mitt ansvar så fattade också jag felaktiga beslut som jag ångrar idag. Sedan snart 4 år tillbaka har jag tagit totalt avstånd från allt vi stod för i Knutby! 

Hur ser du på domen?

– Jag vill ta fullt ansvar för det jag har gjort! 

Med tanke på det som har hänt och det du dömts för, hur gick dina tankar kring att göra samhällstjänst inom ramarna för en kristen organisation?

– Jag accepterade Frivårdens beslut.

Hur skulle du beskriva den roll du har i dag i Frälsningsarmén?

– Samhällstjänsten, vaktmästeri, lokalrenovering och verkstadsarbete.

Har du några tankar kring din framtida plats inom Frälsningsarmén?

– Nej, tar en dag i taget.

Hur ser du på framtiden? Vad ska du göra?

– Jag ser fram emot att slippa vara jagad av media.

Fotnot: Urban Fält har bytt namn.

Brott och straff

Straffvärdet för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning – som i den nya sexuallagstiftningen från 2018 faller under begreppet våldtäkt – är åtta månaders fängelse. Det sänkte Uppsala tingsrätt till sex månader eftersom det har gått flera år sedan allt hände.

Fält bedömdes lämpad för samhällstjänst och ställde sig positiv till den påföljden. Han ska också betala skadestånd på 85 000 kronor till den målsägande.

De två andra som fälldes är Åsa Jacobsson (förr Waldau) och Peter Gembäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!