Familjecentralen i Strängnäs växer – större yta och fler kurser för föräldrar

Lokalen på Eskilstunavägen har utökats med 143 kvadratmeter. Det innebär möjligheter till fler kurser och grupper för de barn och föräldrar som brukar besöka Familjecentralen i Strängnäs.

Strängnäs2016-10-15 06:12

Cirka 1 500 barn i åldrarna 0–6 år är inskrivna på Familjecentralen. Med sig har barnen föräldrar och ibland syskon. Ibland blir det trångt i lokalerna i Gula rosornas företagsby.

– Det har varit svårt att hitta plats för allt, och vi har inte kunnat ha flera verksamheter samtidigt, säger Jenny Lindberg som är barnsjuksköterska på barnavårdcentralen.

Öppna förskolan har inte varit så öppen som besökarna kanske hade önskat. De föreläsningar, kurser och föräldragrupper som erbjuds blir ofta fulla snabbt, och det går inte att göra fler eller större grupper av utrymmesskäl.

Men nu ser personalen en ljusning. I våras fick Familjecentralen tillökning i form av en lagerlokal som ligger vägg i vägg med de befintliga lokalerna. Under året har de nya ytorna fått sig en ansiktslyftning och snart ska de tas i bruk.

– Den nya delen är 143 kvadratmeter stor. Det är ett stort rum, ett lite mindre mötesrum och ett litet kök som vi till exempel kan koka kaffe i, säger Jenny Gårdman Sandberg som är barnsjuksköterska och samordnare på Familjecentralen.

Hon gläds åt de nya möjligheterna som det här innebär. Exakt hur lokalerna ska användas är inte bestämt, men framför allt ska de nuvarande verksamheterna få ta mer tid och plats. Öppna förskolans pedagog Ewa Axvallen har börja arbeta heltid i stället för halvtid, vilket innebär att barn och föräldrar snart ska kunna komma och leka hos henne fler timmar varje vecka.

Jenny Gårdman Sandberg och hennes kollegor ser också att det finns ett behov av stödgrupper till föräldrar till barn i 3-årsåldern, något som saknas i dag.

– Vi har grupper för föräldrar till barn i åldern 3–9 månader, men då hinner vi inte komma in på till exempel gränssättning. Hur gör man när barnet kommer i trotsåldern? Många av de individuella möten vi har handlar om det, och dessa familjer skulle nog må bra av att träffas i grupp också.

Men Familjecentralen vill också ha in önskemål från allmänheten om vad som ska erbjudas för att fler ska komma dit.

– Vi vill att det här ska vara en samlingsplats i kommunen, säger Camilla von Scheele som är distriktssköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om