Bakgrunden till socialnämndens beslut i oktober att lägga ned Solvändan handlar om att det totalt sett finns tomma platser i kommuns äldreboenden. Det säger Tord Tjernström och hänvisar till hur det såg ut under årets första tre månader.
— Det fanns 30 tomma platser, vi har gått på de här siffrorna och jag ser inga konstigheter i det. Det enda vi kunde göra någonting åt var Solvändan. Man har glömt att det är ett omodernt boende i stort renoveringsbehov, säger Tord Tjernström och poängterar att det hade varit ansvarslöst att lägga ned ett modernt äldreboende i stället.
Bakgrunden är också att två procentenheter mer av Strängnäs 80-plussare bor på äldreboendet än riksgenomsnittet, enligt Socialstyrelsens statistik. Men ser man till den totala andelen äldre som bor på äldreboenden ligger Strängnäs faktiskt under riksgenomsnittet med en procentenhet. Om man räknar om Strängnäs totala beläggning i enlighet med riket skulle 68 personer fler bo på äldreboenden i Strängnäs, enligt tidningens beräkning.
— Den statistiken har jag inte tagit del av, säger Tord Tjernström.
Förra året gjorde även socialkontoret en omvärldsanalys och räknade på befolkningsprognos och behov. Enligt den krävdes en omfattande utbyggnad för att täcka behoven 2025.
— Vi måste lita på det underlaget vi får. Den förra prognosen har inte stämt och det är anmärkningsvärt, men så är det. Dessutom har vi sett att de äldre vill bo kvar hemma i större utsträckning, kommenterar Tord Tjernström.
Framtidens äldreomsorg handlar alltså om fler förebyggande insatser i hemmet. Strängnäs Fastighets AB har fått i uppdrag att se om gamla Selaöhemmet i Stallarholmen och Solvändan i Mariefred kan göras om till trygghetsboende. Ganska snart behövs en omfattande resursförstärkning av hemtjänsten.
Hade man inte kunnat låta de gamla bo kvar på Solvändan?
— De får bo där tills det finns en lösning för varje individ. Vi hoppas allt är löst innan sommaren, säger Tord Tjernström.