Patricia Kanevåg har ögonen fästa på ett huvud som guppar upp och ner strax ovanför vid ytan på väg mot den bortre bassängkanten. Hon är chefstränare i Strängnäs simklubb, och simmaren som hon håller ögonen på har fullt upp med att lära sig bröstsim.
– Det är viktigt att kunna simma. Det är ett krav för att få godkänt i idrott och vi i simklubben får ofta frågan från skolan om vi kan hjälpa till när det finns elever som inte når målen, säger hon.
Klubben har med åren tagit emot elever som av olika anledningar inte klarar att simma de 200 meter som är ett krav i sjätte klass. Men trycket på klubben har ökat och köerna har blivit allt längre.
– Det är också många nyanlända som flyttar hit och vill kunna bada. Men att som femtonåring börja i en simskola som riktar sig till fyraåringar är inte en bra start, säger Patricia Kanevåg.
Därför tog hon kontakt med Sörmlandsidrotten och Strängnäs kommun för att dra igång en större satsning med intensivkurser. I början av vårterminen sjösattes projektet med femveckorsutbildningar för elever i högstadiet och gymnasiet, med simning två gånger i veckan.
– Vi kör intensivt så att de får en chans att komma igång på riktigt. I slutet av perioden gör vi ett test för att se om de når upp till målen. Tanken är att så många som möjligt ska lära sig simma, så att det inte sker olyckor, säger hon.
Kommunen bidrar med personal och lokalkostnader och Sörmlandsidrotten sponsrar med 100 000 kronor till projektet. Målet är att 60–70 barn ska ha gått intensivkursen innan årsskiftet.
Förutom säkerhetsaspekten hoppas Sörmlandsidrotten att simkunskaperna ska hjälpa de nyanlända deltagarna att integreras i Sverige.
– Idrott är ett bra sätt för nyanlända och svenskar att träffas, säger Torbjörn Berglund som är integrationssamordnare inom Sörmlandsidrotten.
En av eleverna som tragglar med bentagen just när Strengnäs Tidning kommer på besök är 13-åriga Maya Mohamed. Hon går på Paulinska skolan och på somrarna gillar hon att bada med sina kompisar vid Visholmen, men känner att hon vill kunna simma ordentligt så att hon inte riskerar att drunkna.
– Jag tycker att det är svårt att hålla andan under vattnet och jag orkar inte simma så länge. Nu övar jag två gånger i veckan för att bli bättre, säger hon.
I dag, den 8 april, börjar även en nybörjarkurs för äldre ungdomar. Det innebär nya utmaningar för Strängnäs simklubb vars tränare mest är vana vid att hjälpa små barn.
– Många som inte kan simma är rädda för vattnet. Vi måste börja med att köra vattenvana och vara mycket i vattnet, så släpper det efter ett tag, säger Angelica Pasuri, simskoleansvarig i klubben.